Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski program za djecu ‘BrainOBrain’ dolazi u Tuzlanski kanton

Preuzmite sliku

Živimo u doba kada nam djeca odrastaju uz ekrane modernih tehnologija bez skoro ikakvih ograničenja.

Panedmija korone uz online nastavu umjesto škole i interakcije sa vršnjacima trajno je promijenila tradicionalni razvoj djeteta i ličnosti.

Moderna nauka, rodteljstvo i država teško pronalaze načine i adekvatne odgovore na savremene izazove u odgoju djece.

Od septembra 2021. godine u Tuzlanski kanton stiže međunarodni program „BrainOBrain“, kojeg su kreirali stručnjaci iz oblasti dječije psihologije, edukacije i matematike prije 18 godina. BrainOBrain se uspješno implementira u skoro 40 zemalja svijeta, sa skoro 1000 edukativnih centara, kojeg pohađa preko 2 miliona djece, uzrasta od 4 do 14 godina.

 • Ovim programom dijete će savladati vještine fotografskog pamćenja, bolje koncentracije, odgovornosti, bržeg usvajanja gradiva, emocionalne inteligencije, efikasnije komunikacije, bolje fokusiranosti, lakšeg donošenja važnih odluka, liderskih vještina i samopouzdanja.

  Program je zasnovan na tzv. VAK metodi (vizuelno-auditivno-kinestetičke) kojom djeca u isto vrijeme primaju i memoriraju informacije vidom, sluhom i putem dodira/osjećaja neuronskim putevima u mozgu, čime dolazi do potpune aktivnosti mozga, otvarajući put prema izvrsnosti.

  Neuro – lingvističko programiranje (NLP) je nauka o procesu razmišljanja koja u ovom programu kod djece razvija vjeru u vlastitu izvrsnost, jasno postavljanje ciljeva, razvijanje kritičkog razmišljanja, lijepo i bogato izražavanje svojih ideja i osjećaja, poštovanje sagovornika, uvažavanje različitih mišljenja, zastupanje svojih stavova, pristojno ponašanje, modeliranje uspješnih i moralno ispravnih uzora, njihova analiza i razlozi zbog kojih su uspješni.

  Mentalnom aritmetikom, osim koncentracije, povećava se i kapacitet memorije a samim time i sposobnost bržeg procesuiranja većeg broja informacija, što pak dovodi do boljih rezultata u školi.

  Djeca brže i kvalitetnije savladavaju gradivo, brže čitaju, računaju i nakon određenog vremena sposobna su razviti multi-tasking, gdje s lakoćom rješavaju i po nekoliko problema odjedanput. Snažno se razvijaju komunikacijske vještine i socijalna osjetljivost, što pak kvalitetno izgrađuje mladu osobu u cjelini.

  Prednost ovog programa je što je prilagođen svakom djetetu ponaosob, što osim intelktualnih vještina razvija i one najvažnije – životne.

  Udruženje „UM“ Tuzla planira otvaranje „Brainobrain“ centara u Tuzlanskom kantonu: u Tuzli, Lukavcu, Gračanici, Živinicama, Banovićima, Srebreniku, Gradačcu, Kalesiji, te u Brčko Distriktu BiH.

  Dodatne informacije i prijave za rani upis (uz popust) mogu se izvršiti putem email adrese tuzla@djeca.eu ili na broj 061 43 44 43.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje