Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svečanom akademijom u BKC-u TK obilježen je ‘Svjetski dan učitelja’

Preuzmite sliku

Svečanom akademijom u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli obilježen je Svjetski dan učitelja, a ovom prilikom uručena su priznanja za životno djelo za dvadeset prosvjetnih radnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, i za predstavnika resornog ministarstva.

Uputivši čestitke povodom Dana učitelja premijer TK Kadrija Hodžić je kazao da iako je UNESCO 1994. godine proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja, kada im se odaje posebno poštovanje za njhov rad, svaki dan u nastavi je dan tokom kojeg oni promoviraju temeljne ljudske vrijednosti i svaki dan su vrijedni poštovanja.

„Vaš posao je među najvrjednijim poslovima i zahvaljujući vama naša djeca bivaju obrazovana, educirana, odgojena, što u konačnici određuje njihov životni put, opredjeljenja i uvjerenja cijeli život. Svaki uspješan čovjek, od Einsteina, Geothea, Meše Selimovića, svaki državnik svijeta, svoje prve temelje u naobrazbi stekao je prvo u osnovnoj školi“, naglasio je premijer Hodžić, ističući da bez obzira na to, za koje se zvanje i posao odluči, svaki pojedinac se uvijek sjeća svog prvog učitelja i svojih nastavnika koji su ostavili traga na njegov život.

„Budite i vi svetionik u životu svojih učenika, neka vam to bude zvijezda vodilja i spiritus movens kada su pred vas postavljeni teški izazovi“, poručio je premijer Hodžić, napominjući da je kvalitetno obrazovanje je jezgro društva.

Čestitajući dobitnicima današnjih priznanja, dodao je da će Vlada TK u narednom periodu nastojati popraviti status prosvjetnog radnika.

Ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković kazao je da je Svjetski dan učitelja prilika da podsjeti na značaj i ulogu koju prosvjetni radnici imaju u društvu.

„Vaš poziv jedan je od najljepših i najplementijih, ali istovremeno i jedan od najodgovornijih.U životu jednog djeteta, odnosno učenika, vaša je uloga neprocjenjljiva i ključna, odmah poslije uloge roditelja. Poštujući različitost svakog djeteta vi im pomažete da ostvare puni potencijal i pripremate ih za život i sve izazove koje on nosi“, istaknuo je ministar Baraković u svom obraćanju, potcrtavši da je uloga učitelja, nastavnika, profesora iznimno bila vidljiva u prethodnom periodu, kada su u doba pandemije dali veliki doprinos društvu.

Napomenuo je da Vlada TK ima poseban senzibilitet prema zaposlenim u obrazovanju, što pokazuju i izdvajanja u Budžetu TK za svaku godinu, ali na koja se ne treba gledati kao izdvajanja već kao ulaganja. Ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija koju ijedna vlast može da uradi, poručio je.

Priznanja za životno djelo prosvjetnim radnicima iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, i za predstavnika resornog ministarstva uručio je ministar obrazovanja i nauke TK, Elvis Baraković.

Svečanu akademiju organizirali su Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, Pedagoški zavod TK, Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, a pored premijera Hodžića i ministra Barakovića prisutnima su se obratili i direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča, potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog odgoja i obrazovanja Mensur Glavić i, u ime laureata za životno djelo, Lejla Teskeredžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,