Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve više žena odaje se poroku: Evo koliko u BiH ima patoloških kockarki

Preuzmite sliku

Plesni studio “Flash” Mostar implementira projekt pod nazivom “Treningom i plesom protiv kockanja”, a uz financijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Iz spomenutog plesnog studija ističu kako je poražavajuća činjenica da, prema statističkim podacima, u BiH ima između 35.000 i 50.000 patoloških kockara, od čega su od 10 do 15 posto žene. Problem ovisnosti o kockanju nije više samo “muški porok” jer sve više žena i mladih djevojaka se odaje ovom poroku, navodi se u saopćenju iz Plesnog studija “Flash”.

Smatraju kako je problem kockanja, odnosno ovisnost o kockanju, ozbiljan problem s kojim se djeca i omladina mogu susresti u mnogim situacijama oko sebe, te da je važno da budu upoznati kako izbjeći i kako se ponašati ukoliko se nađu u toj situaciji.

  • Iako se navodi, jedan od ciljeva projekta je uključiti i aktivirati žene starosne dobi od 30 do 60 godine u plesni/trenažni proces i rad na sebi.

    Uključivanje žena u plesne i terapeutske radionice dovest će do ostvarenja pozitivnih učinaka na um i tijelo, naročito jer rad u grupama djeluje terapeutski, a kroz kontinuiran rad doći će do pozitivnih rezultata i pozitivnih učinaka na sudionike projekta, navodi se u priopćenju.

    Do sada su implementirane faze projekta koje obhvaćaju plesni/trenažni proces te edukacije o tematici, počele su radionice yoge i meditacije koje predvodi Lamia Peco (licencirani yoga učitelj), a do kraja godine biti će implementirane i psihoterapeutske radionice sa psihologom Alenom Jaganjcem.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,