Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Susret Elmedina Konakovića i Mile Đukanovića

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori gdje se večeras sastao sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo što je ministar Konaković u posjeti Crnoj Gori ističući da je ovako brza posjeta potvrda naših međusobnih dobrih odnosa.

Čestitao je na novoj funkciji uz želje da njegov rad u ovoj oblasti doprinese međunarodnoj afirmaciji Bosne i Hercegovine.

Dodao je da naše bilateralne odnose smatra dobrim i prijateljskim. Istakao je potpisani ugovor o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Također, ukazao je na nužnost unaprjeđenja međusobne saobraćajne infrastrukture što bi poboljšalo i turizam, trgovinsku i ekonomsku saradnju, a što je najvažnija šansa u daljem razvoju naših bilateralnih odnosa.

Crna Gora je bezrezervno na strani teritorijalnog suvereniteta i integriteta BiH uz poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Čestitao je i kandidataki status i poručio kako su EU i NATO put bez alternative.

Konaković se zahvalio na dobrodošlici, te je kazao da je posjetama zemljama regiona, između ostalog i Crnoj Gori, želio djelima pokazati naše prioritete.

Istakao je činjenicu da Bosna i Hercegovina i Crna Gora ostvaruju svestranu institucionalnu saradnju u brojnim oblastima čemu će ostati predana i u narednom periodu, te da je to država sa kojom nemamo otvorenih pitanja.

Dodao je da kontinuitet političkog dijaloga treba nastaviti i u narednom periodu razmjenom posjeta na visokom i najvišem nivou, te je iskoristio priliku da uputi poziv predsjedniku Đukanoviću da dođe u posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje