Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sudski policajac nasrnuo na snimatelja: Udruženje “BH novinari” najoštrije osuđuju fizički napad na ekipu BN Televizije (VIDEO)

Preuzmite sliku

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili fizički napad na ekipu BN Televizije, koji se desio 30. juna tokom snimanja deložacije građanke Bijeljine iz stana.

Jedan od sudskih policajaca je, galameći, nasrnuo na ekipu BN TV, pokušavajući pri tom snimatelju oduzeti kameru i spriječiti snimanje. U naguravanju, sudski policajac je zavrnuo ruku snimatelju BN televizije Srđanu Velji.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim primjenu sile prema novinarskim ekipama koje se nalaze na radnom zadatku i obavljaju poslove od značaja za javnost.

Posebno je zabrinjavajuće da je u ovom slučaju na ekipu BN TV nasrnuo sudski policajac, koji je također bio na dužnosti i čija je zadaća bila da novinarima i snimateljima ove medijske kuće omogući nesmetan rad.

Napad na ekipu BN TV je napad na slobodu izražavanja te predstavlja grubo kršenje prava na sigurno i dostojanstveno obavljanje novinarske profesije i pristup medija javnom događaju.

Stoga će UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevati od Sudske policije Republike Srpske i Stanice javne bezbjednosti Bijeljina istragu o ovom slučaju, utvrđivanje identiteta policajca koji je napao snimatelja BN TV, kao i poduzimanje zakonskih sankcija prema njemu, saopćeno je iz UO Udruženja BH novinari.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje