Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studentski projekt o antibioticima proglašen najboljim na sjednici IFMSA

Preuzmite sliku

Projekt Udruženja studenata medicine Bosne i Hercegovine (BoHeMSA) pod nazivom “Koristimo antibiotike pažljivo” je na generalnoj sjednici Internacionalne Federacije Asocijacije studenata medicine (IFMSA) početkom marta u Sloveniji proglašen najboljim i nagrađen je peharom “AMR Champion”.

Kroz projekt je u okviru edukacije učestvovalo više od hiljadu učesnika različite dobi, od djece predškolskog doba i njihovih roditelja, osnovaca, srednjoškolaca i studenata medicine, farmacije, stomatologije, zdravstvenih studija, veterine, prirodnomatematičkog fakulteta do infektologa, farmakologa, pedijatara, mikrobiologa i drugih.

Učesnici su bili informirani o tom problemu te mjerama za sprečavanje.

Iz BoHeMSA ističu da antimikrobna rezistencija (AMR) predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima je suočena medicina 21. stoljeća.

Već danas su vidljive posljedice otpornosti mikroorganizama u vidu postojanja “superbakterija” i teško izlječivih infekcija. Nepažljivo korištenje antibiotika i njihova zloupotreba jedni su od faktora koji doprinose i uzrokuju AMR.

– Ova internacionalna nagrada predstavlja izuzetan uspjeh naših studenata i govori u prilog kvalitetu, hrabrosti i trudu studenta medicine Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz BoHeMSA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,