Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stres i psihički teror najčešći razlozi nezadovoljstva bosanskohercegovačkih radnika

Preuzmite sliku

Tokom mjeseca septembra na portalu Posao.ba provedeno je istraživanje na temu generalnog zadovoljstva radnika na radnom mjestu, organizacijskom klimom i odnosom sa kolegama.

Obzirom da tokom sedmice provodimo više od 40 sati na radnom mjestu, zadovoljstvo radnim okruženjem uveliko određuje kvalitet života i bitan je segment svakodnevnice svakog pojedinca.

Međuljudski odnosi vodeći razlog nezadovoljstva na radnom mjestu.

Međuljudskim odnosima na radnom mjestu je potpuno zadovoljno svega 6% ispitanika, dok je najveći procenat onih koji su rekli da su vrlo nezadovoljni odnosom sa svojim kolegama (29%).

Zabrinjavajuće je visok postotak onih ispitanika koji su izjavili da su pretrpjeli psihički teror od strane nadređenih ili kolega (49%) i ovo je najčešća neugodnost na radnom mjestu.

 • image002
 • Ispitanici navode da je nedostatak komunikacije također veliki problem s kojim se svakodnevno suočavaju na radnom mjestu, a zatim slijedi poniženje od strane šefa pred drugim kolegama (37%).

 • image004
 • U verbalni konflikt na radnom mjestu se upustilo 35% ispitanika, a 32% njih je izjavilo da osjeća nedostatak podrške od strane kolega.

 • image006
 • Stres je vodeći razlog (55%) zbog kojeg bh.radnici žele da promijene postojeći posao.

  Odmah potom slijede želja za napredovanjem i usavršavanjem (50%), loša atmosfera među radnim kolegama (45%) i niska plata (45%).

  Nije isključen ni fizički obračun na radnom mjestu, koji je iskusilo 3% ispitanika, a nešto veći procenat (5%) je bilo žrtva seksualnog uznemiravanja.

 • image008
 • Posao.ba je vodeći portal za zapošljavanje u BiH. U martu 2014. godine Posao.ba je proslavio 14 godina uspješnog rada. Zajedno sa grupom web portala: www.edukacija.posao.ba, www.plata.ba  i www.bizoo.ba, dio je kompanije Kolektiv d.o.o, koja nudi širok spektar usluga: on-line i off-line regrutiranje kandidata, edukaciju, trening i staff leasing, branding poslodavaca, upravljanje projektima, business event management, HR consulting i upravljanje karijerom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,