Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stojanović: Međunarodna zajednica nema namjeru od BiH napraviti modernu državu

Preuzmite sliku

Stojanović je istakao kako je sudionicima današnjeg sastanka bilo jasno da se radi o veoma različitim viđenjima procesa

U ambasadi Njemačke danas je održan sastanak specijalnog predstavnika njemačke vlade za zapadni Balkan Manuela Sarrazina sa potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem. Razgovarali su o formiranju vlasti na federalnom nivou.

Nakon sastanka Stojanović je komentirao kako su Sarrazina upoznali sa svojim viđenjima toga kako se treba formirati nova Vlada Federacije BiH.

Stojanović je također istakao kako je sudionicima današnjeg sastanka bilo jasno da se radi o veoma različitim viđenjima procesa.

– Prijedlog mog rješenja je da se poštuje građanska većina. Nakon Schmidtovih izmjena SDA je uspjela da ima taj ključ zbog kojeg se ne može formirati vlast. Nisam stekao utisak da će bilo ko reagovati jer međunarodna zajednica nema namjeru da od nas napravi modernu državu. To je pitanje o kojem će se odlučivati u narednih tridesetak dana – kazao je Stojanović.

SDP-ov potpredsjednik FBiH naglasio je kako vidi formiranje nove federalne Vlade bez učešća SDA.

Također je istakao kako je na sastanku Sarrazinu predstavljena situacija u kojoj su se našle stranke u FBiH te da je on govorio o potencijalnim rješenjima onako kako SDP smatra da bi se trebale razriješiti okolnosti u vezi sa novom Vladom FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje