Ponedjeljak, 9. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stanje prirodne nesreće u FBiH: Evakuisano 200 građana Maglaja, grad u totalnoj blokadi

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejnagić, koji se trenutno nalazi u, potpuno poplavljenom i blokiranom, samom centru Maglaja, za Anadolu Agency (AA) je izjavio da se u Maglaj može ući samo čamcima.

“Situacija u Maglaju je izuzetno teška, grad je blokiran iz svih pravaca. Ovdje, dakle, vlada totalna blokada grada. U samom centru grada, gdje se trenutno nalazim, visina vode doseže od 1 do 2 metra”, ističe Husejnagić.

Napominje da se u grad može ući samo pomoću čamaca i iz helikoptera i nikako drugačije.

“U grad se može ući samo čamcima. Evo i ja sam ušao privatnim čamcem do jednog dijela grada, a nakon toga sa drugim čamcima smo se probili do centra grada”, rekao je premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Na kraju, navodi kako vojska evakuiše stanovnike kojima je u ovim momentima pomoć najpotrebnija.

“Odredili smo prioritete i vojska pomaže prvo bolesnima i djeci, koju evakuiše helikopterom, a onda ostalima kojima je pomoć potrebna. Najbitnije je da trenutno nema žrtava”, kazao je Husejnagić.

Napominje da će zbog vrlo teške situacije zatražiti i ispomoć iz Konjica kako bi dobili još čamaca i na taj način pomogli ugroženim stanovnicima Maglaja.

Situacija najgora u Maglaju i Doboj-Jugu

Premijer Nermin Nikšić nalazi se u Zeničko-dobojskom kantonu, u stalnoj smo komunikaciji, a Vlada FBiH je u pripravnosti i sve odluke koje budu bile potrebne će se donositi tokom noći, rekao je Jerko Ivanković Lijanović na sinoćnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Federalnog štaba Civilne zaštite, javlja Anadolu Agency (AA).

Komandant Federalnog štaba Civilne zaštite Ivanković Lijanović je rekao kako je situacija teška u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, a najgora u Maglaju i Doboj-Jugu.

“Preko 200 Maglajlija je evakuisano”, rekao je Ivanković Lijanović i dodao da je uspostavljena komunikacija s ministarstvima sigurnosti i odbrane BiH, a da su Oružane snage BiH na raspolaganju konstantno.

On je naglasio da je Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na prijedlog štaba Fedralne uprave civilne zaštite.

 • poplave-doboj2222
 • “Donošenjem odluke o proglašenju prirodne nesreće grade se pretpostavke da se mogu angažovati svi resursi FBiH i sva privatna imovina koja može pomoći u spašavanju. Možemo mobilizirati i ljudstvo ukoliko je potrebno, mogu se trošiti i sredstva namijenjena za spašavanje, na temelju odluke se mogu namirivati i štete nastale od prirodne nesreće. Sredstava za zaštitu i spašavanje nema dovoljno kada je riječ o imovini, ali ih ima dovoljno za spašavanje ljudskih života i sve ćemo izdvojiti”, naglasio je Lijanović.

  Član Federalnog štaba Civilne zaštite i generalni sekretar društva Crvenog krsta Namik Hodžić je kazao kako je sve u FBiH podređeno ljudima u nesreći te dodao da je misija Crvenog krsta spašavanje, evakucija, zbrinjavanje i hrana za ugrožene.

  “Imamo stalnu telefonsku komunikaciju sa kolegama u Zavidovićima, a u okviru kapaciteta unutar grada odgovara se na potrebe i brine o onima koji su smješteni u školu u Zavidovićima, obezbijeđena im je hrana i higijenske potrepštine”, rekao je Hodžić, te dodao da je upućen međunarodni apel za pomoć u okviru Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

  Član Federalnog štaba CZ Mirsad Teskeredžić kazao je kako je 170 pripadnika spasilačkih timova s kompletnom opremom od jučer na terenu, 50 čamaca u kantonima u FBiH i 10 pumpi. On je naveo da je FUCZ u toku noći obezbjedila 50.000 vreća za pijesak koje su upućene općinama koje su to tražile.

  “Na inicijativu FUCZ osposobljena je pruga Sarajevo – Zenica i sva evakucija iz Maglaja će biti obezbjeđivana pružnim putem”, rekao je Teskeredžić. (Izvor/Foto: AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: