Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srebrenica: Obilježena 17. godišnjica prve dženaze u Potočarima

Preuzmite sliku

U kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari danas je, uz ograničeno prisustvo javnosti zbog pandemije koronavirusa, obilježena 17. godišnjica prve dženaze i ukopa žrtava genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Memorijalnog centra su naglasili da su ovakvi datumi bitni za obilježavanje i sjećanje puta koji je ova institucija prešla od svog početka do danas.

Tokom 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari klanjane su tri kolektivne dženaze žrtvama genocida. Prva dženaza je obavljena 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Druga dženaza je bila 11. jula kada su ukopane 282 žrtve i treća dženaza je obavljena 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 osoba.

 • Tokom te 2003. godine ukopano je 989 žrtava genocida.

  “Na današnji dan, posebno želimo spomenuti udruženja koje su okupljale i okupljaju majke Srebrenice, koje su bile najglasnije u borbi da se žrtve genocida ukopaju u Potočarima, na ovom mjestu. Ne zaboravljamo sve one predstavnike međunarodne zajednice, od Billa Clintona, lorda Paddya Ashdowna i Christiana Schwarza Schillinga, čiji su potezi i odluke bile ključne da danas imamo zaštićen status i da država Bosna i Hercegovina slovi kao osnivač ove institucije”, poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

  Iz Memorijalnog centra Srebrenica su poručili da su napravljeni konkretni koraci u borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici te će o rezultatima ovih aktivnosti javnost ubrzo biti upoznata.

  Također, značajan iskorak je napravljen u međunarodnoj komunikaciji s institucijama, memorijalima i istraživačkim centrima, kako bi se podigla svijest o genocidu i osigurala trajnost globalne solidarnosti sa žrtvama genocida.

  “Na putu koji je pred nama, ne stojimo sami. Nikad nije bilo važnije da razgovaramo s cijelim svijetom, na različitim jezicima i na različite načine, da širimo istinu, jer će način kako se svijet bude odnosio prema genocidu u Srebrenici, uvijek će biti i ostati putokaz kako će se odnositi prema budućnosti zemlje u kojoj živimo”, dodaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 • Memorijalni centar Srebrenica je, zbog pandemije virusa COVID-19, zatvoren za posjete, ali to nije spriječilo zaposlenike ove institucije da u posljednjih mjesec dana rade na razvoju novih programa uključivanja obrazovnih ustanova u izučavanje genocida, provode istraživačke aktivnosti i pokrenu online videoture obilaska Memorijalnog centra.

  “Dužni smo nastaviti raditi, zbog onih koji su ovdje ukopani, zbog onih za kojima još uvijek tragamo, zbog onih koji su odgovorni za genocid, ali i zbog naše djece i onih koji tek dolaze”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

  Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši američki predsjednik Bill Clinton. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari do sada su ukopane 6.643 žrtve genocida, a obavljeno je 19 kolektivnih dženaza. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje