Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srebrenica: Centralna bajramska svečanost održana u Bijeloj džamiji

Preuzmite sliku

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa islamske zajednice Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji. Bajram-namaz je klanjalo nekoliko stotina vjernika. Ovogodišnji Kurban-bajram Bošnjaci u Srebrenici su dočekali u specifičnim uslovima, jer su u toku dani obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U ponedjeljak 11. jula u Potočarima će biti klanjana dženaza 50 identifikovanih žrtava genocida.

“Mi moramo voditi računa o julu, to su nama sveti dani, dani kada ukopavamo svoje najmilije. U tim danima moramo biti posvećeni, biti smireni. To su dani kada moramo imati poseban odnos. Moramo dostojanstveno ispratiti aktivnosti u okviru obilježavanja i klanjati dženazu našim voljenima“, rekao je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić koji je predvodio klanjanje bajram-namaza.

  • Pored Bijele džamije bajram-namaz je klanjan u Sućesci, Osatu, Luci, Krušev Dolu, Potočarima, Dobraku, Slapovićima i Osmačama.

    “Bajram je vrijeme u kojem treba jedni drugima da priđemo, ponudimo halala jedni drugima. Moramo biti hrabri u borbi sami sa sobom, budimo odgovorni prema sebi i drugima. U našem društvu budimo uzorni. Bajram šerif mubarek olsun“, poručio je Peštalić u obraćanju na bajramskoj hutbi u prepunoj Bijeloj džamiji u Srebrenici.

  • Na području opštine Srebrenica i ove godine je u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica realizovan projekt kupovine kurbana od povratnika u okviru kojeg je otkupljeno oko 800 kurbana od povratnika koji se bave uzgojem stoke.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje