Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj Čavajda: Novi nalaz iz bolnice pokazao da tumor kod fetusa naglo raste

Preuzmite sliku

Tumor na mozgu fetusa Mirele Čavajde brzo raste i pritišće važne dijelove mozga, pokazao je najnoviji nalaz pretrage magnetskom rezonancom koja je napravljena u bolnici Rebro.

Prema nalazu, riječ je najvjerovatnije o teratomu, agresivnom tumoru koji su dijagnosticirali i slovenski stručnjaci. Kao druga mogućnost navodi se tumor astrocitom, drugi najčešći tumor na mozgu fetusa. No, prema stručnoj literaturi, prognoze za život s tim tumorom također su loše. Čak i kada bi dijete preživjelo porod, vjerovatnoća da bi moglo imati normalan život je mala.

Prema stručnoj literaturi, šansa za preživljavanje fetusa s teratomom je manja od 10 posto. Pritom je oko 40 posto teratoma maligno, no i benigni oblici opasni su za život fetusa zbog brzog rasta.

Osim toga, ista stručna literatura navodi da teratom često brzo raste te da uništava zdravo tkivo mozga, što nerijetko uzrokuje smrt djeteta prije rođenja, a teška oštećenja mozga čak i ako preživi.

U prilog tome govori činjenica da je od posljednjeg dijagnostičkog pregleda magnetskom rezonancom obavljenog na Svetom Duhu 21. aprila ove godine narastao s manje od 5 cm na dimenzije 70x50x60 mm.

U dijagnozi piše da je evidentno povećanje volumena tvorbe te proširenje ventrikularnog sistema, dijela mozga koji se sastoji od četiri moždane komore (moždani ventrikuli) i napunjen je cerebrospinalnom tečnošću.

Tumor pritišće zdrave dijelove mozga i moždanog stabla

Prema nalazu, tumorska tvorba pritišće zdrave dijelove mozga i moždanog stabla. U nalazu s jučerašnjeg pregleda ljekari također ističu da se kao posljedica pojavio hidrocefalus veličine 24 mm, poremećaj u kojem dolazi do pretjeranog nakupljanja cerebrospinalnog likvora, odnosno tekućine u ventrikularnom sistemu mozga, što se obično očituje povišenjem pritiska u lubanji i njenim proširenjem. Stručnjaci s Rebra također su zabilježili velike ciste u mozgu.

Je li sve ovo razlog za hitnu intervenciju?

Podsjetimo, ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš prošle je sedmice rekao da se u nalazu sa Svetog Duha ne vidi hidrocefalus ni pritisak tumora na likvorske puteve. Tom prilikom rekao je da bi prisutnost ovih problema bila razlog za hitnu intervenciju.

“Direktor KBC-a Zagreb prof. Ćorušić me izvijestio da je komisija donijela odluku. Njihovo stručno mišljenje je da je u takvom slučaju moguće neurohirurško liječenje ako porod prođe dobro. Tek nakon što se sazna kakva je bolest, mogu se poduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske puteve i doveo do razvoja hidrocefalusa, što je značajno. Da do toga dođe, to zahtijeva promptno rješavanje”, rekao je Beroš.

Podsjetimo, Mirela Čavajda je trudnica iz Hrvatske kojoj je u šestom mjesecu otkriveno da beba ima zloćudni tumor na mozgu, međutim, nije joj dozvoljen pobačaj uprkos tome što su ljekari priznali da je tumor toliko veliki da dijete najverovatnije neće dugo poživjeti, a i ako hoće da neće nikada moći normalno živjeti.

Ministarstvo zdravstva Hrvatske se oglasilo rekavši da svaka žena ima pravo na pobačaj nakon 10. sedmice zbog medicinskih indikacija.

Ovaj slučaj je zgrozio javnost, mnogi kritikuju zdravstveni sistem Hrvatske, a advokatica Mirele Čavajde Vanja Jurić kazala je da abortus nije isto što i eutanazija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,