Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sloboda medija: Na Balkanu pogoršano stanje

Preuzmite sliku

U izvještaju Reportera bez granica za 2019. godinu, koji je objavljen jutros, ističe se da je Bosna i Hercegovina obavijena polariziranom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom. Navedene činjenice loše utječu na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.

Odluke urednika medija, koje reflektuju etničke podjele i govor mržnje su sve više zastupljene. Novinare napadaju zbog njihovog etničkog porijekla, kao i zbog onoga što pišu. Tužbe zbog klevete ili srozavanja časti česti su alati političara kojima se novinari žele zastrašiti i odagnati od istraživanja pojedinih tema.

Vlasništvo nad medijima je također razlog za brigu jer ono uglavnom nije transparentno. Radni uslovi za novinare su uglavnom loši, jer se potpisuju ugovori na kratko određeno vrijeme uz male plate.

Fokus Reportera bez granica je grad Banja Luka gdje je rad novinara, kako kažu, spriječen u kontekstu izvještavanja o protestima i aktivnostima vezanim za smrt Davida Dragičevića.

Reporteri bez granica bilježe pogoršanje stanja na Balkanu. Srbija je pala za 14 mjesta i sada je 90. na ljestvici. RSF obrazlaže da ondje predsjednik Aleksandar Vučić kritičke novinare naziva „lažljivcima” ili „stranim špijunima”, a režimski mediji provode ciljane prljave kampanje protiv svojih kolegica i kolega.

Ova organizacija tvrdi da je nasilje posebno poraslo prošle godine, i to protiv onih koji su izvještavali o korupciji. U decembru je u podmetnutom požaru potpuno izgorjela kuća reportera Milana Jovanovića, koji je pisao o korumpiranosti lokalnih moćnika. On je samo nekoliko dana kasnije doživio još jedan napad.

U Crnoj Gori (104. mjesto, pala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu) su vlasti trebale devet mjeseci kako bi uhapsile osumnjičenike za pokušaj ubojstva novinarke Olivere Lakić. No taj zločin još nije do kraja razjašnjen. Hrvatska se poboljšala za pet mjesta i sad je na 64. mjestu, iza Bosne i Hercegovine. (Deutsche Welle)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,