Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Situacija u Jablanici izmiče kontroli, EUFOR nadgleda požare

Preuzmite sliku

Predstavnici EUFOR-a su na terenu zahvaćenim požarima u Jablanici i nadgledaju ga iz zraka kako bi mogli djelovati u slučaju njegove eskalacije u smislu povrede vatrogasaca i eventualne medicinske evakuacije.

Ovu informaciju za N1 je potvrdio Omer Nezirić, pomoćnik načelnika u Službi za civilnu i protivpožarnu zaštitu, rekavši da požar u Jablanici izmiče kontroli te da proširio i prema Mostaru.

“Vatra prijeti da ugrozi i nacionalni park Blidinje”, naveo je Nezirić.

Kako smo ranije objavili, Ministarstvo sigurnosti Bih je zatražilo hitno usvajanje odluke Vijeća ministara BiH o traženju međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju u gašenju požara, što podrazumijeva organizovanje vanredne sjednice na kojoj bi se takva odluka usvojila. Kako je potvrđeno iz Ministarstva pravde BiH, kojim predsjedava Josip Grubeša (HDZ), do ovog trenutka, takav zahtjev nije dostavljen.

Ministarstvo sigurnosti u tim današnjim zahtjevima zatražilo od EUFOR-a angažman, međutim, kako nam je navedeno, oni su počeli djelovati i prije toga. Situacija je veoma teška na području Jablanice, Stoca, Širokog Brijega i Čapljine, a sada je ugrožen i Mostar, s obzirom na to da se vatra širi i prema tom gradu.

Efikasno gašenje požara se može realizovati isključivo iz zraka i bez obzira na to što su posade helikopterskog skvadrona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine spremne za intervenciju sa kompletnom neophodnom opremom, ovu aktivnost nije odobrilo Predsjedništvo BiH, tačnije član Milorad Dodik, a protiv koga je načelnik Općine Jablanica podnio krivičnu prijavu upravo zbog te činjenice.

Onemogućavanje da se na taj način požari stave pod kontrolu, bivaju ugrožene hercegovačke općine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,