Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sidnikat poziva parlamentarce da podrže zakon o neradnim danima i za radnike u trgovini

Preuzmite sliku

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), u otvorenom pismu pozvao je članove Predstavničkog doma Federalnog parlamenta da na sjednici sazvanoj za 4. mart podrže Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, koji je u proceduru uputila Vlada FBiH predlažući neradne dane nedjeljom i praznikom za radnike u trgovačkim objektima.

– Priliku da podrže izmjene zakona i tako djelima pokažu kako su za poštivanje prava radnica i radnika jednog od najizazovnijih sektora koji rade u teškim, često nesigurnim uvjetima i za nisku platu, zastupnice i zastupnici imat će u ponedjeljak, 4. marta 2024. godine. Slobodan dan za trgovce u dane praznika i nedjeljom godinama je jedan od prioriteta Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti – navedeno je u saopćenju tog sindikata.

Ističe se da je borba za slobodne praznike, ali i inicijativa za zatvaranje objekata nedjeljom dugogodišnja borba Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), koju vodi ne samo u ime svojih skoro 14 hiljada članova nego i u ime svih radnika i radnica u tom sektoru.

– Ovu priliku bismo htjeli iskoristiti kako bi vas još jednom podsjetili na odgovornost koju svi zajedno imamo kako bismo radnicama i radnicima u trgovini u FBiH pokazali da još uvijek imaju razloga da ostaju u ovoj zemlji i kako svaka nada da ima neko u ovom društvu ko brine o tom tzv. realnom sektoru nije potpuno izgubljena – poručuju iz Sindikata.

Ocjenjuju da su mnogo puta radnice i radnici u tom sektoru izigrani te da im društvo i njegovi najodgovorniji predstavnici dosad nisu pozitivno odgovorili niti na jednu njihovu molbu.

Sindikat stoga poziva članove Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da to stanje konačno promijene i nada se pozitivnom ishodu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,