Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDP se vraća u pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH

Preuzmite sliku

Na jučer održanoj sjednici Predsjedništva, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je donijela odluku o reaktiviranju učešća u razgovorima oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“To je plod dogovora i zajednički stav opozicionih stranaka koje do sada nisu učestvovale, poštujući sugestije brojnih građana da to učinimo. Naš cilj je da još jednom i domaćim i stranim akterima uživo ponovimo svoje stavove”, rekli su iz SDP-a.

Odluka je donesena nakon što je, kako kažu, njihovo zaleđivanje učešća u pregovorima i skretanje pažnje na prioritetne probleme blokade državnih institucija i tolerisanja separatističkih postupaka donijelo određene rezultate.

“U međuvremenu je na inicijativu nas iz opozicije došlo do deblokade rada državnog parlamenta. Nažalost, još uvijek nisu stavljene van snage neustavne odluke i zakoni NSRS. Mi iz SDP-a nastavljamo borbu na domaćem i međunarodnom terenu da se to desi. Istovremeno, institucije Evropske unije su uvele restrikcije prema režimu u bosanskohercegovačkom entitetu RS uskraćivanjem vlastima praktično svih sredstava iz EU fondova”, navode iz SDP-a.

Također, međunarodne snage su raspoređene u Bosni i Hercegovini kao dodatni garant sigurnosti i mira u našoj zemlji.

“Posebno smo ohrabreni činjenicom da su međunarodni dužnosnici uvažili stavove opozicionih stranaka iz cijele BiH, te kao prioritet u izbornoj reformi definisali uvođenje elektronskog nadzora izbornog procesa. Drago nam je da je upravo zaštita integriteta izbora i procesa glasanja i prebrojavanja glasova tema današnjeg sastanka”, kazali su iz SDP-a.

U pogledu izmjena izbornog zakonodavstva u drugim aspektima, SDP BiH ostaje pri svojim principima i stavovima.

“Ponavljamo, asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH za nas su neprihvatljiva i smatramo ih dodatnim korakom u ohrabrivanju separatizma. Naš cilj je potpuno onemogućenje i sankcioniranje separatizma i blokada institucija. Također, svako rješenje pri izboru delegata i definisanju nadležnosti domova naroda koje nije usklađeno sa presudama Evropskog suda za ljudska prava je neprihvatljivo i za nas ne može biti predmetom razmatranja”, poručili su.

Još jednom želi, kako ističu, jasno iskazati svoje “protivljenje implementaciji najavljenih modela Čovićevog HNS-a koji su uvod u teritorijalni preustroj BiH i stvaranje trećeg entiteta”.

“SDP BiH će nastaviti nepokolebljivo zagovarati principe građanskog ustroja i uspostave demokratskog izbornog modela sličnog izbornim modelima u državama članicama Evropske unije”, zaključili su iz SDP-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,