Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

SDA od Amerikanaca traži objavljivanje dokaza: Na silu nas žele izbaciti iz vlasti

Preuzmite sliku

SDA neće podleći nikakvim pritiscima i nastavit će da vodi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, saopćeno je

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem za javnost nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije i na crnu listu stavile bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedegića.

Mehmedagić je, podsjećamo, prozvan da je nezakonito koristio dostupne resurse kako bi pomogao SDA. Iz ove stranke su od ambasade SAD-a u BiH tražili objavljivanje dokaza za sve tvrdnje izrečene u obrazloženje uvođenja sankcija za Mehmedagića.

Njihovo saopćenje ovim putem prenosimo u cijelosti: 

“U junu 2022. godine Ambasada SAD u Sarajevu optužila je SDA da „pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji, da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da preferira retoriku podjela umjesto retorike pomirenja”.

U nekoliko navrata smo javno, ali i u direktnim kontaktima sa ambasadorom Michaelom Murphyjem, tražili da Ambasada SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA sa korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe.

Tražili smo da te dokaze predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama. Ništa od toga se nije desilo.

U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i „sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku“.

Ponovo tražimo da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi: koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže, koliko novca…

Dok se to ne desi, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

SDA neće podleći nikakvim pritiscima i nastavit će da vodi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, evropske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama ma sa koje strane dolazile”, saopćeno je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,