Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt traži od Izetbegovića da prihvati odlazak u opoziciju i ne blokira novu vlast

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt zatražio je od Stranke demokratske akcije (SDA) da prihvati odlazak u opoziciju i ne ometa uspostavu nove vlasti u BiH, izjavila je potpredsjednica SDA Alma Čolo.

Članovi najužeg vrha SDA, predvođeni Bakirom Izetbegovićem, prošle su se sedmice iza zatvorenih vrata sastali sa Schmidtom i njegovim saradnicima, neposredno nakon što je postalo jasno kako je ta stranka dobila većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda parlamenta Federacije BiH. Time je stekla mogućnost uticaja na uspostavu izvršne vlasti, što bi moglo pokvariti planove o koaliranju između HDZ-a BiH i bloka od osam bošnjačko-građanskih stranaka.

Potankosti sa sastanka Schmidta i dužnosnika SDA do sada nisu bile objavljene, no članica predsjedništva te stranke Alma Čolo potvrdila je, u intervjuu za javni servis BHT 1, kako je visoki predstavnik jasno zatražio da oni prihvate odlazak u opoziciju i ne koriste brojčanu prednost u federalnom Domu naroda kako bi blokirali uspostavu nove vlasti.

Čolo: Schmidt nas je prvenstveno zvao da nam kaže da bi se mi trebali povući

SDA je sada u poziciji da jedina može predložiti kandidata za bošnjačkog dopredsjednika Federacije, a bez njegove saglasnosti nije moguće formirati novu vladu entiteta. Pravnici različito tumače mogućnost da osmorka s HDZ-om ipak sruši prijedlog SDA pa da se u drugom krugu izabere dopredsjednik iz reda Bošnjaka, koji bi odražavao volju nove parlamentarne većine.

“Schmidt nas je prvenstveno zvao da nam kaže da bi se mi trebali povući, a da pustimo da ove nove-stare snage formiraju vlast na federalnoj i državnom nivou”, kazala je Čolo. Pojasnila je kako visoki predstavnik smatra da je to presudno za daljnji napredak BiH na evropskom putu pa je upozorio kako SDA to ne bi smjela blokirati.

Čolo tvrdi da je baš njena stranka bila ta koja je do sada radila na reformama potrebnim za članstvo u EU, a krivnju za blokade prebacila je na HDZ BiH, odnosno na Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je do sada kontrolirao Dom naroda parlamenta BiH, u kojem su brojni reformski zakoni srušeni ili su godinama na čekanju.

“Mi smo dobili najviše glasova”

Čolo nije razjasnila što će sada učiniti njena stranka.

“Rekli smo (Schmidtu) da ćemo koristiti sva sredstva sukladno ustavu i zakonu i da ništa nećemo blokirati. Mi smo dobili najviše glasova”, kazala je Čolo ponavljajući ono što je ranije rekao Izetbegović kada je pozivao na uspostavu široke koalicije u kojoj bi bila i SDA.

HDZ BiH, SNSD i osmorka takve su pozive odlučno odbacili inzistirajući na odlasku SDA u opoziciju. Kasnije tokom dana u Sarajevu bi trebao biti potpisan formalni koalicijski sporazum stranaka koje su dogovorile uspostavu vlasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje