Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Schallenberg: Dešavanja u BiH krajnje zabrinjavajuća, želimo prevazići Dayton

Preuzmite sliku

Alexander Schallenberg, savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije, izjavio je danas u Briselu da je Bosni i Hercegovini neophodna izborna reforma te je ocijenio da su dešavanja u toj zemlji krajnje zabrinjavajuća, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bosna i Hercegovina nam je srcu draga i u suštini je naš susjed. Dešavanja koja vidimo su krajnje zabrinjavajuća. Za nas je jedna stvar jasna crvena linija, a to je da integritet BiH nije na raspolaganju. Moramo biti veoma oprezni kako BiH, ali i Balkan u cjelini ne bi postali igralište za aktere izvan Evropske unije i Evrope”, rekao je Schallenberg uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU).

Austrijski ministar je dodao da su postupci člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i institucija entiteta Republike Srpske krajnje opasni, te da se “igraju integritetom države”.

“To je za nas nedopustivo. Imaćemo otvorene razgovore danas, a za mene je suštinska tačka da postignemo zajednički, ujedinjeni evropski odgovor na ovo pitanje”, rekao je Schallenberg.

Austrijski šef diplomatije osvrnuo se i na izbornu reformu u BiH, ocijenivši da je po pitanju izbornog zakona BiH postignut napredak.

“Jednog dana želimo prevazići Dayton i preći na Brisel kao sistem, a za to nam treba izborna reforma. Vjerujem da je postignut napredak i svi akteri su svjesni da moraju djelovati sada. Međutim, postupci Republike Srpske su opasniji i direktno dovode u pitanje integritet države”, rekao je austrijski ministar.

Na kraju je poručio da će RS zaista osjetiti posljedice ukoliko ne pokaže interes da sačuva integritet države BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje