Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Samo u BiH: Završen najmoderniji GP, ali neće proraditi još najmanje 3 godine

Preuzmite sliku

Završena je izgradnja novog graničnog prijelaza i carinskog terminala u B. Gradišci, vrijednog više od 14 miliona maraka.

Iako je riječ o najvećem i najmodernijem objektu te vrste u BiH, na njegovo puštanje u rad sačekat će se još neko vrijeme, a punu funkciju dobiće tek nakon izgradnje novog mosta na Savi, izvještava RTRS.

Izgradnja novog graničnog prelaza i carinskog terminala, koji se nalaze na kraju autoputa Banja Luka – B. Gradiška, trajala je 19 mjeseci.

Prostire se na više od pet hiljada kvadratnih metara, a osim objekata za carinske kontrole i kontrole putnika, sadrži i restoran, špediterske blokove, sanitarne objekte i saobraćajnu infrastrukturu.

Novi granični prijelaz ima šest ulaznih i izlaznih traka, 70 parking mjesta za teretna motorna vozila i šlepere na ulazu u BiH i još 30 na izlazu. Sagrađeno je 9 objekata, koji su opremljeni najmodernijom opremom i 15 kontrolnih kabina.

“Iako će u punom kapacitetu profunkcionirati tek nakon izgradnje novog međudržavnog mosta, carinski terminal mogao bi biti otvoren i ranije. To, prije svega, zavisi od izgradnje obilaznice oko B. Gradiške, ukupne dužine oko 10 kilometara”, kaže načelnik općine Zoran Adžić.

Za novu saobraćajnicu, koju bi koristila uglavnom teretna vozila, potrebno je oko 10,5 miliona maraka.

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH, rok za završetak tenderske procedure za novi most na Savi je 7. decembar, kada bi trebalo da budu otvorene pristigle ponude.

Ako sve bude prošlo bez problema, u B. Gradišci se nadaju da bi most mogao da bude završen za oko tri godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,