Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sa tržišta u BiH povučena četiri tipa produžnog kabla, jer su opasni

Preuzmite sliku

Sa tržišta BiH povučena su četiri vrste produžnog kabla – dva iz Kine, po jedan iz Turske i BiH, jer predstavljaju rizik od povreda i strujnog udara.

Potrošačima koji su kupili neki od ovih proizvoda preporučuje se da ga prestanu koristiti i vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o kineskim produžnim kablovima tip “ROA19RTX049-3” i “ROA19RTX052-1”, turskom “Mutlusan Electric” tip nepoznat i kabl iz BiH tip 11517.2 koji predstavljaju rizik od požara i strujnog udara jer se uređaji mogu rastaviti alatom opšte namjene, te utičnice na proizvodu nemaju zatvarače.

Iz Agencije navode da navedeni proizvodi nisu usklađeni sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60884-2-7:2011 + A1:2014.

Neki proizvodi nisu propisno označeni, kod nekih površina poprečnog presjeka provodnika u savitljivom kablu manja je od minimalno dozvoljene, a kod jednog zaštitni provodnik nije povezan na šinu za uzemljenje.

“Nadležna inspekcija naložila je mjeru povlačenja sa tržišta i uništenja opasnih proizvoda, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata opasnih proizvoda”, navode iz Agencije. (SRNA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje