Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rudari na protestu poručili: “Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite, sram vas i stid bilo”

Preuzmite sliku

U ime upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH, obratio se Zuhdija Topić. Govoreći o položaju rudara danas, između ostalog, prokomentarisao je i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića na iftar sa rudarima RMU Banovići.

“Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik, a ti rudari znaju da do danas niste omogućili novi kolektivni ugovor. Sram vas i stid bilo! Jeste li pitali te rudare koliku platu imaju, kako preživljavaju kad osnovne životne namirnice i njihove cijene divljaju? A rudar kupuje samo osnovne životne namirnice. Sram vas i stid bilo”, rekao je Topić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su rudare druge smjene jame “Omazići” rudnika “Banovići” i iftarili sa njima.

Kompletno obraćanje rudara danas ispred Vlade FBiH ispratite u videu ispod:

Danas su se u Sarajevu okupili rudari iz Federacije BiH na Međunarodni praznik rada. Na jednom protestnom skupu danas su prisutni radnici iz svih osam rudnika uglja u FBiH, ali i radnici Rudnika mrkog uglja Banovići koji nisu sastavni dio koncerna. Pored rudara, danas u Sarajevu protestuje i Sindikat metalaca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,