Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rošić: Tražimo da Čampara podnese ostavku, HDZ ne smije dobiti FUP i specijalnu jedinicu

Preuzmite sliku

Potpuno je nedopustiv pokušaj federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da omogući imenovanje Zorana Galića (HDZ) na poziciju direktora Federalne uprave policije, smatra zastupnik SDA u Parlamentu FBIH Husein Rošić.

Po njegovim riječima, ministar Čampara je ranije imao stav da proces direktora FUP-a mora čekati novi saziv vlade.

“Sada je odjednom, očigledno iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci. Ako je to uistinu problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu FUP-a, a neka Čampara podnese ostavku” – kaže Rošić.

Potpuno je nedopustivo, smatra, da Čampara, želeći da zadrži svoju fotelju, trguje sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda.

“Nedopustivo je da Čampara ili bilo koji drugi bošnjački ministar prepušta poziciju direktora FUP-a Zoranu Galiću koji je u kontekstu migrantske krize, već pokazao da radi u interesu susjednih država. Ako znamo da direktor FUP-a de facto upravlja Specijalnom jedinicom policije, to bi značilo da možda i ključnom sigurnosnom snagom upravlja lice, kojemu na prvom mjestu nije sigurnost države BiH. Čamparin prijedlog mora se odbaciti, jer bismo došli u situaciju da pored toga što Dodik ima MUP RS-a sa specijalnom jedinicom, Čoviću prepustimo FUP i time Bosnjake ostavimo bez ikakve efektivne kontrole nad policijskim snagama na entitetskim nivoima. Čampara nije bio u ratu i ne zna šta to može značiti, ali ima nas koji jesmo i koji znamo značaj specijalne jedinice FUP-a” – zaključio je Rošić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,