Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji školske djece u timu imaju ogromnu moć i žele biti od koristi školama

Preuzmite sliku

Roditelji školske djece imaju veliku moć da mijenjaju atmosferu u školama i oko škola, nabolje. Ali se moraju udružiti, kako bi definisali zajedničke ciljeve i kako bi radili na njihovom ostvarivanju.

Sve je jednako važno. I aktuelna pitanja poput sigurnosti djece i sve prisutnijeg nasilja, do nekih svakodnevnih aktivnosti koje u školama i u kući treba promovirati. Kao što je na primjer ponašanje djece prema okolišu i uštedi energije. Zato Savjet roditelja Tuzlanskog kantona još tokom prvog polugodišta ove školske godine želi značajnije proširivati mrežu roditelja aktivnih u školskim vijećima kako bi zajedno kroz organe Savjeta rješavali zajedničke probleme s kojima se suočavaju školska djeca i škole.

 • Stavljajući u prvi plan pitanje povjerenja u obrazovne ustanove, Savjet za sve one koji dosad nisu bili aktivni u vijećima škola nudi platformu za identifikaciju zajedničkih problema koje imaju roditelji, djeca i škole u Tuzlanskom kantonu, a na čijem rješavanju mogu raditi timski, koristeći sve dostupne kanale i kontakte koje možda nema jedno vijeće, ali Savjet na nivou Kantona ima.

 • – Uz učešće OSCE misije u Bosni i Hercegovini članovi Savjeta roditelja imali su danas priliku čuti vrlo važne savjete o tome kako ispravno pisati projektne prijedloge i koje ključne pojmove koristiti kako bi neke od tema kojima se bavimo došle do nosioca vlasti, do onih koji odlučuju i do onih koji bi mogli finansirati aktivnosti oko kojih se okupljaju roditelji, kazala je predsjednica Savjeta roditelja TK Senija Mujkanović Muftić.

  Članovi Savjeta istaknuli su važnost tema kojima se moraju baviti roditelji i naglasili razliku od onoga što o čemu roditelji ne treba da brinu kako bi se smanjio pritisak roditelja na škole, upravo vezano uz teme kojima oni ne treba da se bave.

  Neke od tema koje treba prepustiti školama su svakako, način izvođenja nastave i ocjenjivanja učenika. A podršku Savjeta, kako je kazano na današnjoj radionici, uvijek će imati kako roditelji, tako i motivisani nastavnici koji za korist učenika prave partnerstva sa roditeljima.

  Savjet roditelja TK ovom prilikom poziva sve zainteresovane roditelje, pojedince, članove školskih vijeća i aktivne grupe roditelja da se jave na mail adresu savjetroditeljatk@gmail.com ukoliko žele dati doprinos radu Okruglog stola posvećenog ulozi roditelja u radu škola koja će biti održana 24.10. u sjedištu Misije OSCE-a u Tuzli, a kojoj će prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke TK, te članovi Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , , ,