Ponedjeljak, 18. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Reakcije povodom smrti Ljubice Ostojić: Veliki gubitak za bh. kulturu

Preuzmite sliku

Ljubica je sve podređivala književnosti i pozorištu. Nisu joj se previše davale svakodnevne, obične stvari, pojave i ljudi, ali ih je ona pretvarala u pjesmu, priču, dramu, knjigu ili pjesmu za djecu.

Bila je pjesnikinja u svojoj srži, tako je i živjela, bez ostatka – kazala je književnica Ferida Duraković povodom smrti književnice i dramaturginje Ljubice Ostojić.

Predsjednik PEN centra BiH književnik Asmir Kujović istakao da je Ljubica Ostojić bila jedna od najvažnijih pjesnikinja svoje generacije i dramaturginja koja je svojim radom obilježila našu teatarsku scenu u proteklih nekoliko decenija.

  • “I kao predavač na Akademiji scenskih umjetnosti presudno je uticala na formiranje mlađih generacija domaćih dramskih pisaca i teatrologa. Svi je pamtimo kao izuzetnu, plemenitu osobu i dragu prijateljicu. To je svakako veliki gubitak za bosanskohercegovačku kulturu”, podvukao je Kujović.

    Ljubica Cica Ostojić preminula je danas u Sarajevu.

    Bila je članica Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je brojnih književnih i teatroloških nagrada i priznanja. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,