Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Neka nam svima ramazan donese mir, dobro i sreću

Preuzmite sliku

Povodom mjeseca ramazana, koji nastupa sa večerašnjim zalaskom sunca, ramazansku poruku vjernicima uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ramazansku poruku Reisu-l-uleme prenosimo u cjelosti:

Braćo i sestre.

Mi muslimani svjedočimo Allahovu jednoću. Čvrsto vjerujemo da On sve vidi, sve čuje i sve zna. On je iznad svake potrebe.

Neovisan je od stvorenja i njihovih potreba. Njega ništa ne obuhvata, a On obuhvata sve. Naši namazi, naš post i milostinja koju dajemo sredstva su kojima iskupljujemo naše pogreške, osnažujemo ličnosti, savladavamo nevolje, prekidamo samoću i jačamo vrline.

I ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru. On nastupa danas, poslije akšam namaza. To je mjesec u kome se potpuno predajemo Allahu, skrušenom bogobojaznošću i dubokom ljubavlju. Postit ćemo s vjerom da ćemo iz ramazana izaći osvježeni i okrijepljeni, ojačani novom nadom da je dobro u nama osnažilo i da je mir među nama blizu.

U ramazanu je naša snaga. Ojačajmo i omekšajmo naša srca u ovome mjesecu. Otvorimo ih: da u njih uđe svjetlo Allahove vjere, ta iskra koja će nas učiniti boljim, snažnijim, plemenitijim, darežljivijim i pravednijim. Neka u ovome mjesecu očvrsnu naše porodice. Neka se ljubav u njima raširi, a plemenitost i samilost postanu načini komunikacije među članovima.

Ohrabrimo se u borbi za dobrobiti našeg društva. Naš je poziv da svako od nas učini ono što najbolje umije da ono bude društvo dobrih i zadovoljnih ljudi, sretnih i sigurnih u svojoj domovini i u svojim  domovima. Neka nas najbolji i najhrabriji u tome predvode.

Braćo i sestre.

Provedimo ramazan u ibadetu, iskrenoj i dubokoj pobožnosti. Neka naša dobra djela budu putokaz i drugima, da se dobro na ovom svijetu poveća. Učinimo puno više da postanemo bolji, da budemo radost ljudima i bliži braći i sestrama. Od Boga ištem puno ramazanskog dobra i bereketa muslimanima i svim ljudima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i iseljeništvu.

Neka nam svima ramazan donese mir, dobro i sreću.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,