Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radončić o povorci ponosa: Ja ih podržavam, neka slobodno šetaju ali neću im se pridružiti

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina će kako je objavljeno, nakon svih država u regiji, dobiti svoju povorku ponosa koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.

Gostujući u današnjem izdanju ‘Dana uživo’ na N1 lider SBB-a Fahrudin Radončić osvrnuo se na aktuelna politička dešavanja u BiH, na kraju razgovora upitan je i o stavu najavljenog održavanja parade ponosa u Sarajevu.

– Živimo u jednom konzveravitnvm društu ali ako želimo evropske integracije, evropsku uniju onda moramo prihvatiti neke stvari, koje vam se možda i ne sviđaju personalno. Kada je u pitanju parada ponosa, država mora omogućiti uslove za njeno održavanje. Treba omogućiti ambiijent da svako bude što želi, ali i da niko nikome ne nameće ništa. Problemi oko održavanja parade su bili u Beogradu i Podgorici a danas se normalno održavaju. Ne treba ih sprjećavati da ispolje svoju sekusalnost ili svoje političke ideale. Moj lični afinitet, ovdje nije važan, govorim kao državnik.

Na opasku voditelja da se u drugim evropskim državama političari pridruže paradi ponosa, te na pitanje da li će to učiniti, Radončić je istakao:

– Neka slobodno šetaju, ali ja im se neću pridružiti.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina će nakon svih država u regiji dobiti svoju povorku ponosa, a inicijativa dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje