Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prošle su 24 godine od pogibije legendarnog komandanta: Izet Nanić, krajiško srce puno Bosne

Preuzmite sliku

Na današnji dan prije 24 godine poginuo je komandant bužimske 505. viteške brigade Izet Nanić.

Legendarni komandant poginuo je na današnji dan 1995. godine, prvog dana operacije “Oluja”. Poginuo je u širem rejonu Ćorkovače, u akciji koja je za cilj imala spajanje jedinica Petog korpusa Armije Republike BiH i Vojske Republike Hrvatske.

 • Rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Do početka rata 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u JNA. Početkom agresije na BiH postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH – bužimske 505. viteške brigade.

  Nanića opisuju kao mirnog čovjeka, velikog patriotu i stratega, ali i razumnog sagovornika i prijatelja. Bio je privržen vjeri, izuzetno hrabar, a u borbama je uvijek bio prvi. Posthumno je 1998. godine dobio Orden heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog generala. Krajišnici su njemu i bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini blizu Bužima.

  Sve je u igri. Nadam se da ću uspjeti i ja s njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno!, bile su to su bile posljednje zapisane riječi heroja odbrane BiH Izeta Nanića.

  Nakon njegove smrti, njegova kćerka Lejla je promijenila ime u Izeta. Iza njega su ostali sinovi Nevzet i Ibrahim, te supruga Sefija.

  Posthumno mu je dodijeljeno priznanje “Orden heroja oslobodilačkog rata” i unaprijeđen je u čin brigadnog generala. Krajišnici su njemu i njegovom poginulom bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima.

  “Sutra kad se rasformira ova brigada, kada električar bude električar, a ne obavještajac, kad svi borci budu na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite i uvažavate… Samo tako ćemo svi skupa biti zajedno. Jer, poslije rata je rat”, kazao je jedan od najvećih heroja Bosne i Hercegovine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,