Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Privremeno deblokirani računi rudnika mrkog uglja Zenica i Breza

Preuzmite sliku

Poreska uprava Federacije BiH – Kantonalni poreski ured Zenica, privremeno je deblokirao račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza kako bi rudarima bile isplaćene decembarske plate. Po izvršenju isplate decembarskih primanja u bruto iznosima, računi rudnika Zenica i Breza ponovo su blokirani, javlja Anadolu Agency (AA).

JP Elektroprivreda BiH, Vladajuće društvo Koncerna EPBiH saopćila je da aktuelne blokade računa mogu imati negativne posljedice na sve dosadašnje zajedničke aktivnosti na restrukturiranju rudnika pokrenute sa ciljem obezbjeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja.

”Sveobuhvatno restrukturiranje u pogledu optimizacije proizvodnih kapaciteta rudnika, tehnološkog i organizacionog restrukturiranja i optimizacije radne snage, moguće je provesti samo zajedničkim djelovanjem i dijalogom, uz uvažavanje faktora vremena neophodnog za provedbu planiranih aktivnosti”, navodi se u saopćenju JP Elektroprivreda BiH (EPBiH).

Navode kako je opredjeljenost JP Elektroprivreda BiH za potpunu provedbu procesa restrukturiranja definisanog Programom aktivnosti na unapređenju poslovanja zavisnih društava – rudnika uglja, neupitna i zbog činjenice da ekonomski održivo poslovanje rudnika nije postignuto bez obzira na više od 312 miliona KM koliko je Elektroprivreda BiH do sada uložila u modernizaciju postojeće opreme, posebno u podzemnoj eksploataciji, nabavku savremenih proizvodnih sistema i time stvaranje nužnih preduslova za sigurniji i humaniji rad i oko 200 miliona KM uplaćenog avansa.

”Izostanak pozitivnih finansijskih efekata u poslovanju rudnika uzrokovan je upravo izostankom restrukturiranja. Kompleksan proces restrukturiranja provodi se uz izvršavanje obaveza rudnika koje se odnose na isporuke uglja u količinama potrebnim za rad termo postrojenja i stoga, izvršene i najavljene blokade računa mogu imati nepovoljne refleksije na funkcionisanje Koncerna EPBiH, neometano odvijanje procesa proizvodnje električne energije i stabilno snabdijevanje kupaca”, zaključeno je na kraju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,