Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prije 26 godina agresorske granate su na sanjkanju ubile šestoro djece Sarajeva

Preuzmite sliku

Navršilo se 26 godina od kada su granate ispaljene s položaja Vojske RS-a iz Nedžarića ubile na sanjkanju na Alipašinom polju šestoro djece i isto toliko ih ranile.

Tog dana ubijene su sestre od 12 i pet godina, Indira i Jasmina Brković. Mirza Dedović star osam godina, Danijel Jurenić 11 godina, Nermin Rizvanović 13 godina i Admir Subašić od osam godina.

Na spomen ploču ubijene djece vijence i cvijeće danas su položili roditelji rodbina ubijenih mališana, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.- 1995. te delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Savjeta MZ Alipašinog polje C1 i C2, Općinski odbor SDA i OŠ “Meša Selimović.

Sjećanje na ovaj tragičan dan najteže je roditeljima ubijene djece među kojima je Zehra Subašić koja je tada izgubila svog osmogodišnjeg sina Admira.

– Tugu i bol, koju mi roditelji ubijenih mališana osjećamo već 26 godina, ništa ne može izbrisati. Naša djeca sada bi imala više od trideset godina. I dok zločinci za ova nedjela nikada nisu kažnjeni, naša djeca nisu stigla ni da krenu u život, u školu, u mladost. To je još jedna rana koja ne može proći dok ne bude pravde za ovu i svu ubijenu djecu – riječi su Admirove mame Zehre.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće su položili zastupnica u Skupštini KS Samra Ćosović Hajdarević i ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS Srđan Mandić koji je u svom prigodnom obraćanju istakao koliko je važno zbog prošlosti, sadašnjosti, a posebno budućnosti prisjećati se tragično izgubljene mladosti, saopćeno je iz Press službe KS.

– Na žalost, neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost u ubijanju Sarajeva u njegovoj opsadi u kojoj je ubijeno 11.541 stanovnika među kojima je 1.601 ubijeno  dijete –  istakao je ministar Mandić te poručio da se budućnost Bosne i Hercegovine, uz sjećanje na prošlost, mora graditi na idejama pravde, uvažavanja i tolerancije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje