Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preporuka muslimanima u BiH: Bezalkoholna piva i vina nisu halal

Preuzmite sliku

Alkoholna piva ili vino nisu bez alkohola kako se inače vjeruje, tvrdi Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH, te stoga vjernicima muslimanima preporučuje da ne konzumiraju ove proizvode.

Navodeći da je primila veći broj upita koji se odnose na konzumiranje i prodaju bezalkoholnih vina i šampanjaca koja na naše tržište dolaze iz uvoza, Agencija se oglasila stavom u kojem se navodi:

„Agencija je upoznata sa postojanjem proizvoda koji se deklarišu kao bezalkoholni ili alcohol free, a koji istovremeno sadrže sve vizuelne karakteristike i nazive kao i alkoholna pića, poput: piva, vina i šampanjca. Za neke od tih bezalkoholnih proizvoda proizvođači koriste čak i oznaku Halal. Agencija je uradila laboratorijske analize pojedinih bezalkoholnih proizvoda iz ove kategorije i utvrdila da ti proizvodi sadrže određeni procenat alkohola koji je u granicama Zakonom dopuštenih koncentracija (do 0,5%).

Shodno navedenom Agencija je utvrdila da zbog niza karakteristika takvi proizvodi spadaju u kategoriju sumnjivih (mešbuh) proizvoda, te da se za njih ne može izdati Halal certifikat niti dati saglasnost za njihovu upotrebu ili prometovanje. Stoga se savjetuju konzumenti da se suzdrže od njihovog konzumiranja“, saopćeno je na službenoj web stranici Agencije za halal.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,