Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik CIK-a jasno poručio: “Izbore raspisujemo 4. maja”

Preuzmite sliku

Na danas održanoj 15. redovnoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da će CIK BiH postupati po odredbama Izbornog zakona BiH.

“Jedna od tih zakonskih obaveza je da CIK najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore. Znamo da je izborni dan fiksno utvrđen kao prva nedelja u mjesecu oktobru. Tako da će CIK u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima 4. maja na sjednici koja će biti zakazana u 10:00 sati ujutro donijeti odluku o raspisivanju Općih izbora 2022. godine”, istakao je Arnautović.

Arnautović je rekao da je krajnji rok 19. maj ove godine.

Podsjetio je da postoje zakonske odredbe za one koji onemogućavaju birače da ostvare svoje pravo.

Centralna izborna komisija usvojila je izmjene Uputstva o postupku otvaranja i korištenja posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje.

Mišo Krstović, šef Sektora za pravne poslove i upravno rješavanje u Sekretarijatu CIK-a, rekao je kako poseban račun za finansiranje izborne kampanje političke stranke i nezavisni kandidati mogu otvoriti najkasnije s danom podnošenja prijave za ovjeru učešća na izborima.

Pojasnio je kako bi, cijeneći navedeno i činjenicu da ukoliko politički subjekt otvori račun na isti dan kad podnosi prijavu za ovjeru učešća, došlo do problema sa ovjerom za učešće na izborima.

“Da bi se to izbjeglo, prijedlog je sektora da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, donese, usvoji Uputstvo o izmjeni Uputstva o postupku otvaranja i korištenja posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje na način da se stav 1. u članu 5. izmijeni na način da glasi: Političke stranke i nezavisni kandidati koji učestvuju na izborima za organe vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima, dužni su prilikom podnošenja finansijskog izvještaja za razdoblje od dana podnošenja prijava za ovjeru do dana ovjere rezultata izbora podnijeti i izvještaj i izvod o prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje. U istom članu 5. stav 2. se briše”, rekao je Krstović.

Prilikom diskusije predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je imao intervenciju na riječ “ovjere” , odnosno ”do dana ovjere rezultata izbora“, da bi riječ ”ovjere” bila zamijenjena s “potvrđivanja“.

Podsjetio je kako CIK BiH potvrđuje rezultate izbora, a ne ovjerava ih.

Prijedlog je jednoglasno usvojen.

”Političke stranke i nezavisni kandidati, koji učestvuju na izborima za organe vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima, dužni su prilikom podnošenja finansijskog izvještaja za razdoblje od dana podnošenja prijave za ovjeru, do dana potvrđivanja rezultata izbora, podnijeti i izvještaj, odnosno izvod o prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje“, kazao je Arnautović. (Radio Sarajevo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,