Petak, 23. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pozadina referenduma u Lukavcu: SDA iznosi teške optužbe na račun Delića, načelnik tvrdi da je sve po zakonu

Preuzmite sliku

Nešto više od 40 hiljada Lukavčana danas putem referenduma odlučuje o tome da li aktuelnog načelnika Edina Delića žele zadržati na ovoj poziciji. Dok iz Stranke demokratske akcije (SDA) iznose teške optužbe na račun Delića, načelnik Lukavca koji je član Socijaldemokratske partije (SDP) uvjerava konstatacijama da je sve urađeno po zakonskim propisima.

Odluku o pokretanju Delićevog opoziva usvojena je većinom glasova na sjednici Općinskog vijeća Lukavac u martu ove godine, a na inicijativu okupljenih oko SDA i Stranke za BiH.

Iz Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Lukavac danas su iznijeli teške optužbe koje se, između ostalog tiču netransparentnosti Delića, zapošljavanja po rodbinskoj i prijateljskoj liniji, ali i neregularnosti prilikom usvajanja budžeta.

“Osnovni razlozi su nepoštivanje većine u Općinskom vijeću, prelazak načelnika iz koalcije kojoj je pripadao prije izbora u SDP. Tu je i niz nepravilnosti kada je u pitanju zapošljavanje. Na konkursu za prijem pravnika u Općinu Lukavac umjesto prvorangiranih iz Lukvaca posao je dobio četverorangirani kandidat iz Tuzle. Građani su zbog toga ogorčeni, kao i činjenicom da je načelnik za savjetnika doveo osobu iz Tuzle i to po prijateljskoj i rodbinskoj vezi”, rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Lukavac Ermin Jusufović.

 • On je rekao i da načelnik već 18 mjeseci zaobilazi legitimno izabrane predstavnike vijeća mjesnih zajednica, kao i da određene poslove pokušava završiti putem udruženja građana.

  “Općinski načelnik je u dva navrata proglasio budžet Općine Lukavac, zanemarujući izbornu volju i činjenicu da je osnovna funkcija Općinskog vijeća staranje o imovini općine, a budžet je svakako njen stub”, rekao je Jusufović.

  S druge strane, kada je riječ o donošenju budžeta koji u svemu ovome predstavlja najveći probem kao i varnicu za referendum, Delić kaže da nije zloupotrijebio institut proglašenja budžeta što mu se ranije spočitavalo.

  “Budžet sam prošle i ove godine sam proglasio. Vijećnici su prošle, ali i ove godine u skladu sa zakonom imali u decembru, nakon provedene javne rapsrave, predložen budžet od načelnika. Obje godine su odbili glasati. Zakonska obaveza načelnika je da proglasi budžet ukoliko ga ne donese vijeće. Da to nije bilo ispunjeno, stalo bi svo finansiranje. Da je tu bilo nekog nezakonitog čina, nemojte sumnjati da bi meni SIPA osvanula prvo jutro pred vratima”, pojasnio je Delić.

 • On je rekao i da se o njegovoj smjeni počelo govoriti još u izbornoj noći u oktobru 2016. godine kada je izabran za načelnika Lukavca.

  “Plan je bio da se načelnik smijeni opozivom, jer nije pobijedio čovjek koji je trebao pobijediti. Sve ono što smo gledali dosad zapravo je bila priprema opoziva. Blokada budžeta, sudske presude, negativno određenje prema svemu, formiranje koalicije u vijeću…meni je to sve bilo jasno”, rekao je Delić.

  Dodao je i da se razlozi za njegovu smjenu baziraju na krilatici “rekla-kazala”.

  “Ako bi i uzeli razloge koje navode, mislim da nijedan od njih i da je tačan, ne može biti za opoziv. Može biti razlog da građani za četiri godine vide da nešto nije valjalo i da izaberu novog načelnika. Ovdje je riječ o neprihvatanju realiteta i promjena koje su krenule u Lukavcu. Ovo je očajnički pokušaj i on je porodio jednim buđenjem naroda kakav se nije desio u Lukavcu”, nastavio je Delić.

  Proteklih dana u Lukavcu se vodila oštra politička kampanja u vezi sa referendumom, koji će građane koštati 95.600 KM, a finansirat će se iz budžeta ove općine.

  Delić je odabir građanske opcije, dok većinu u Općinskom vijeću Lukavac ima SDA.

  Ako većina glasača danas zaokruži Da kao opciju, odnosno ako Delić izgubi mandat, Centralna izborna komisija u narednih 60 dana zakazat će i sprovesti vanredne izbore.

  S druge strane, ako Delić ponovo dobije povjerenje građana, nastavit će obnašati funkciju načelnika. (A.K. | Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje