Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poreski inspektori krenuli u pojačane kontrolne nabavke skupocjenih vozila

Preuzmite sliku

Poreski inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine ponovo su krenuli u pojačane kontrolne aktivnosti nabavke skupocjenih putničkih motornih vozila.

“Tokom maja i juna 2021. godine u kontrolama će se utvrđivati osnovanost korištenja prava na odbitak ulaznog PDV-a u situacijama nabavke i pretvaranja putničkih vozila u teretna”, navodi se u saopštenju iz UIO BiH.

Pojašenjeno je da je prema Zakonu o PDV-u u BiH pravo na odbitak ulaznog poreza moguće ostvariti u slučaju nabavke teretnih vozila ili eventualno putničkih vozila koja će biti korištena isključivo u poslovne svrhe. Zakonski okvir ne predviđa mogućnost da se izvrši odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke putničkih vozila koja neće biti korištena u poslovne svrhe.

“Zato će u kontrolama biti detaljno analiziran način korištenja putničkih motornih vozila koja su ‘pretvarana’ u teretna, kako bi se ostvarilo pravo na odbitak ulaznog PDV-a, kompletna dokumentacija, putni nalozi za vozila itd.”, navodi se u saopštenju.

Iz UIO BiH pozivaju poreske obveznike koji su vršili predmetne nabavke da sami prekontrolišu svoje prethodno predane PDV prijave i uvide da li su pravilno obračunali svoju PDV-e obavezu.

“Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave, kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola”, navodi se u saopštenju.

U UIO navode da stoje na raspolaganju svim obveznicima pa tako i obveznicima koji su vršili navedene nabavke, za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune svoje eventualne izmijenjene prijave. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,