Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Porast broja novooboljelih u TK: U posljednja tri dana zabilježeno 14 smrtnih ishoda

Preuzmite sliku

Vakcinacija i dosljedno provođenje postojećih preporuka, posebno kada su u pitanju mjesta većih okupljanja i tržnih centara, najefikasnije su mjere koje dugoročno mogu dovesti do poboljšanja epidemiološke situacije, istaknuto je na sedmičnom sastanku institucija zaduženih za provedbu mjera i kontrolu širenja COVID-19 na području Tuzlanskog kantona.

U posljednjih sedam dana ukupno je 2.649 pozitivnih slučajeva a porast broja novooboljelih, odnosno udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih (51% ) i blaža klinička slika ukazuju da je novi omikron soj postao dominantan.

Prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića nema značajnijeg skoka broja oboljelih od COVID 19 koji su hospitalizirani i trenutno je na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla smješteno 115 osoba od čega je njih 8 na respiratorima.

Do sada je na području Tuzle, prema riječima direktora Doma zdravlja Tuzla Suada Bijedića, primijenjeno 72.348 doza vakcina a trenutno su 1.584 osobe aktivno bolesne, od čega je 36 pacijenata na bolničkom liječenju.

Prema riječima direktorice zavoda za javno zdravstvo Maide Mulić, bolnički kapaciteti se polako pune a primjetan je i povećan broj oboljelih zdravstvenih radnika.

Sve veći broj ljudi koji su u stanju potrebe, prema riječima predstavnice Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona Merime Sarajlić, traži pomoć u životnim namirnicama pa je ovom prilikom zaključeno da će Vlada TK sagledati mogućnosti da pomogne ovoj organizaciji koja je od početka aktivno uključena u brobu protiv pandemije.

Na današnjem sastanku još jednom je ponovljeno da je tendencija na individualnim mjerama, odnosno ličnoj odgovornosti, nošenju maski i izbjegavanju okupljanja kako bi se obuzdala pandemija.

Trodnevni izvještaj o broju zaraženih na području TK

U posljednja tri dana na području Tuzlanskog kantona evidentirano je 726 novozaraženih korona virusom, od testiranih 1.415 uzoraka.

U Tuzli su registrovane 284 osobe, u Lukavcu 101, u Gradačcu 62, Živinicama 58, u Kalesiji 50, po 39 u Banovićima i Srebreniku, u Gračanici 38, u Doboj Istoku su registrovane 23 novozaražene osobe.

U Čeliću 12 novozaraženih, u Sapni osam, u Teočaku sedam i u Kladnju pet novozaraženih osoba.

U posljednja tri dana zabilježeno je 14 smrtnih ishoda. Trenutno je u TK 4.687 aktivno zaraženih korona virusom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,