Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora GIKIL-a Debashis Gangulya koji je izvan BiH

Preuzmite sliku

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zvanično je podiglo optužnicu protiv GIKIL-a i Debashish Gangulya koji je obnašao dužnost generalnog direktora kompanije.

Optužnicom se GIKIL-u i Gangulyu na teret stavlja krivično djelo onečišćenje okoliša, a kako je navedeno, propušteno je izvršenje obaveza iz okolinske dozvole Ministarstva turizma i okoliša FBiH.

Prema ovim obavezama, GIKIL je za pet godina bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte. To je na kraju trebalo dovesti do prestanka emisija štetnih polutanata u tlo, zrak i vodu.

Kroz istragu tužilaštva utvrđeno je da je emisija štetnih polutanata u određenim situacijama bila veća za 150.000 puta od dozvoljenih.

Nakon hapšenja Gangulya Tužilaštvo TK predložilo je određivanje pritvora, međutim Općinski sud u Lukavcu odlučio se za mjere zabrane, a nakon što su one istekle Ganguly je napustio BiH.

Tužilaštvo TK kroz optužnicu je predložilo raspisivanje međunarodne potjernice za njim, a sada se očekuje odluka Općinskog suda u Lukavcu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,