Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pakistan: Džaferović se susreo s bh. građanima u Islamabadu

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u okviru dvodnevne posjete Pakistanu prisustvovao je inauguraciji Parka prijateljstva Islamske Republike Pakistan i Bosne i Hercegovine u Islamabadu koji će ostati svjedok dobrih odnosa, javlja izvještač Fene iz Islamabada.

Nakon toga predsjedavajući Džaferović i bh. delegacija koju predvodi obišli su džamiju kralja Faisala koja je najveća džamija u Pakistanu i južnoj Aziji i šesta najveća u svijetu.

Džamija ima kapacitet za smještaj približno 300.000 vjernika, 100.000 u glavnoj molitvenoj prostoriji, dvorištu i trijemima te još 200.000 u dodanim terenima. Time Džamija Faisal ima treći najveći kapacitet smještaja vjernika nakon Mesdžidul-harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Svaka od četiri munare džamije su visoke po 80 metara i to su najviše munare u južnoj Aziji. Džamija Faisal je dobila ime po saudijskom kralju Faisal bin Abdul Azizu, koji je podržao i finansirao projekt.

U nastavku prvog dana posjete predsjedavajući Džaferović susreo se s bh. građanima u Pakistanu koji su ga došli pozdraviti u Ambasadi BiH u Islamabadu.

Kako je kazao, pored oficijelnih sastanaka koji su dio svake posjete uvijek mu je drago susresti se s bh. građanima BiH koje su različite okolnosti dovele u ovu zemlju.

Napomenuo je da je Pakistan veliki prijatelj Bosne i Hercegovine te je najavio da će se u budućnosti jačati saradnja dvije prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja što je interesu obje države.

– Poručujem vam da ostanete čestiti građani države koja vas je ugostila. Pozivam vas da nikada ne zaboravite vašu državu – kazao je Džaferović.

Džaferović bi se sutra trebao susresti s predsjednikom Islamske Republike Pakistan Arifom Alvijem i predsjednikom Parlamenta Asadom Qaiserom. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje