Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Oruč: ”Mi smo javno preduzeće u vlasništvu države i očekujemo da će nešto uraditi po pitanju sigurnosti u jami”

”Mi smo javno preduzeće u vlasništvu države i očekujemo da će nešto uraditi po pitanju sigurnosti u jami”, kazao predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč, prenosi Aljazeera.

Zenica – 14:05

Šest rudara zadržano je na liječenju i oni će danas u toku dana također biti otpušteni iz bolnice na kućno liječenje.  Od 29 rudara koji su jučer izvučeni iz jame Raspotočje 26  je zatražilo  medicinsku pomoć na odjelu urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica. Nakon detaljnih pregleda i dijagnosticiranja njihovog stanja u petak u večernjim satima 20 rudara je otpušteno iz bolnice na kućno liječenje s utvrđenim lakšim tjelesnim povredama.

U Kantonalnoj bolnici Zenica jučer je pomoć zatražio i jedan član Čete za spasavanje u rudnicima, koji je tokom akcije izvlačenja zatrpanih rudara zadobio ozbiljnije povrede.

Ovaj spacilac je nakon pregleda i utvrđivanja dijagnoze zbog povreda lijeve strane tijela i ruku prebačen na odjel traumatologije.

Prema ljekarskom izvještaju povrijeđeni pripadnik spasilačke ekipe nije bio životno ugrožen i danas je u stabilnom stanju.

Prema planu liječenja on bi s odjela zeničke bolnice trebao u ponedjeljak biti upućen na kućno liječenje.

Zenica – 13:30

Direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Esad Čivić potvrdio je imena pet rudara koji se još uvijek zvanično vode kao nestali.

Riječ je o Fahiru Halaču, Mehemedu Dizdareviću, Hajrudinu Bradarcu, Fejzi Isakoviću i Mehmedaliji Haliloviću.

Kako je kazao, dvije ekipe rade u jami na raščišćavanju terena kako bi se osigurao pristup tijelima i njihovo sigurno izvlačenje, navodi Anadolija.

“Prema riječima radnika koji rade na raščišćavanju terena, dole se nalaze četiri tijela za koje su oni rekli da su mrtvi, ali mi ne možemo dati zvaničnu potvrdu dok ljekari ne konstatuju smrt”, pojasnio je Čivić.

Dodao je da su male šanse da su rudari ipak preživjeli.

“Za četvoricu znamo gdje se nalaze, dok za petog nestalog rudara pretpostavljamo da je on bio na svom radnom mjestu i da se tu i sada nalazi”, kazao je Čivić.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će krajem prve smjene, oko 15 sati, ili u toku druge smjene vjerovatno biti izvučena tijela četvorice rudara za koje se zna gdje se nalaze.

Zenica – 13:06

Zeničke radio i televizijske stanice zbog nesreće u rudniku emituju svoj prilagođeni program koji je baziran samo na prezentaciji najvažnijih informativnih sadržaja.

Prema odluci nadležnih organa, za dan žalosti na području Federacije BiH bit će proglašen onaj dana kada se bude obavljala dženaza nastradalih rudara u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja u Zenici.

Zenica – 12:40

Predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Mehmed Oruč izjavio je za medije kako je sve aktivnosti u vezi s izvlačenjem tijela poginulih rudara kao i informacije preuzeo federalni rudarski inspektor, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sindikat se trenutno bavi drugim aktivnostima: cilj nam je pomaganje povrijeđenim rudarima i porodicama. Znamo gdje su tijela prema riječima radnika koji rade na osiguravanju terena u jami”, istakao je Oruč.

Naveo je kako u RMU-u Zenica radi od 1984. godine i da su “rudari koji tu rade svjesni opasnosti jame”.

“To su najhrabriji ljudi. Kada se dogodila nesreća 1982. godine, desio se ogromni preokret i korak ka većoj sigurnosti ove jame i mi se nadamo da će i ova sadašnja država prepoznati potrebu da se nešto poduzme i promijeni. Mi smo javno preduzeće, vlasništvo države i očekujemo da će nešto uraditi po pitanju sigurnosti u jami. Smatramo da uprava ne može mnogo promijeniti”, istakao je Oruč.

Predsjednik Sindikata RMU-a Zenica naveo je kako bi rudari voljeli da dobiju hidraulično čelo, ali da ono košta 25 miliona KM.

“Nismo se trenutno fokusirali na obećanja, nego na pomoć porodicama. U dogovoru sa njima će se pomoći, da li školovanjem djece i preuzimanjem te obaveze na nas ili stambenim zbrinjavanjem. Cilj nam je da pomognemo i kada se sve riješi. Vidjet ćemo šta dalje”, izjavio je Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata RMU-a Zenica. (Aljazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,