Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Opozicija u RS objavila video uoči protesta: Zajedno ćemo odbraniti volju naroda

Preuzmite sliku

Članovi opozicije u Republici Srpskoj koji će večeras u 18:00 sati održati protest zbog, kako tvrde, krađe na nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini, objavili su videu u kojem su građanima poručili da nema odustajanja.

Na videu se pojavljuju kandidatkinja za predsjednicu RS Jelena Trivić (PDP), predsjednik PDP-a Branislav Borenović i zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović.

“Republika Srpska nema cijenu. Ovo nije ničija lična borba, ni Branetova, ni Milanova, ni Vukanova, ni moja, ovo je borba svih nas. Nema stajanja, nema odustajanja, istjerat ćemo ovo do kraja, zbog budućnosti Republike Srpske i njenog naroda”, poručila je Trivić u videu, dok je predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio da “ih interesuje samo istina te da se volja naroda ne smije prekrajati”.

Radović je pozvao građane da im se pridruže na protestima, što je učinila i Trivić koja je objavila video na Facebooku poručivši, između ostalog, “da nemaju pravo da odustaju te da će zajedno odbraniti volju naroda”.

Ovo je drugi protest po redu kojeg opozicija organizuje nakon izbora. Na prvom je bio veliki broj ljudi, a opozicija je i ovaj put pozvala građane da im se pridruže i 18:00 sati u parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci odakle će se uputiti prema Trgu Krajine na kojem je PDP i proslavio pobjedu Trivić u izbornoj noći.

Proteste organizuju SDS, PDP, DNS, SPS i Za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Podsjetimo, prema posljednjim preliminarnim informacijama Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Milorad Dodik (SNSD) u vodstvu je za predsjednika Republike Srpske, dok je Jelena Trivić iz PDP-a hiljadama glasova iza njega tvrdeći da je pokradena nakon što je proslavila pobjedu u izbornoj noći na Trgiu Krajine u Banjaluci nakon što je PDP saopćio da je ona pobjednica.Međutim, sutradan su se u javnosti pojavili novi podaci, Dodik u značajnom vodstvu, CIK to potvrđuje, a opozicija počinje tvrditi da je pokradena te se održavaju prvi protesti nakon kojih su poručili da neće biti posljednji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,