Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oluja izazvala haos u više bh. opština

Preuzmite sliku

Jako nevrijeme s olujnim udarima vjetra pogodilo je u ponedjeljak općinu Jablanica.

Došlo je do oštećenja krovnih konstrukcija na više stambenih objekata u naseljenom mjestu Bijela kod Jablanice.

Po prijavi, na mjesto događaja izašli su pripadnici Civilne zaštite i Protupožarne zaštite Općine Jablanica.

Također, zbog udara vjetra prekinuta je elektroopskrba u MZ Donja Jablanica i MZ Glogošnica s naseljenim mjestima Šanica, Bijela, Ravna i Dragan selo.

Iz JP Elektroprivreda BiH doznaje se kako su zbog posljedica nevremena u ponedjeljak bez elektroopskrbe ostali dijelovi Općine Jablanica (prema Komadinovom vrelu) i dijelovi Općine Konjic (Bjelimići, Lukomir), priopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Zvornik

U blizini Hemodijaliznog centra Opšte bolnice u Zvorniku od udara jakog vjetra palo je stablo koje oštetilo tri automobila, ali niko nije povrijeđen.

Zbog pada drveta bio je zaustavljen saobraćaj prema zvorničkim naseljima Srpska Varoš, Đurđev Grad, Kula Grad, Snagovo i Šćemlija.

Pripadnici Profesionalne jedinice Zvornik sinoć su uklonili drvo, nakon čega je nastavljeno nesmetano odvijanje saobraćaja, potvrđeno je u ovoj vatrogasnoj jedinici.

Banja Luka

Jak i olujni vijetar je tokom protekle noći nanio veće štete u Banjoj Luci.

Po podacima Civilne zaštite RS-a, 318 objekata je pretrpjelo materijalnu štetu usljed olujnog vjetra.

U nekoliko naselja bilo je problema s napajanjem električne energije, a nadležne ekipe su i jutros na terenu.

Vatrogasci su protekle noći imali 31 intervenciju u Banjoj Luci.

Trenutno se čiste saobraćajnice i uklanjaju porušena stabla te dijelovi krovova koji su pali.

Po podacima Hidrometerološkog zavoda RS-a, u Banjoj Luci je najači udar vjetra bio u 03.27 sati i to od 32,4 m/sec, što je 116,64 kilometra na sat, što je dosad maksimalna zabilježena brzina na meteorološkoj stanici Banja Luka.

Sokolac

Na području opštine Sokolac jutros je bez struje više od 25 sela jer je jak vjetar noćas prouzrokovao mnogo kvarova na elektromreži, rekao je Srni upravnik sokolačke Radne jedinice “Elektrodistribucije” LJubomir Vasković.

On kaže da je jutros bez napona dio dalekovoda Kaljina i da je bez struje ostalo 16 sela koja se snabdijevaju sa ovog desetkilovoltnog dalekovoda od Kaljine do udaljenih sela Vrhovine, Kalauzovići, Išerić Brdo i Šaševci.

“Bez napona je i dio dalekovoda Novo Selo sa kojeg se snabdijevaju crpne pumpe preduzeća `Vrelo Bioštice`, ali su ekipe montera sinoć izvršile alternativno napajanje tako da neće doći do nestanka vode na vodovodu sa koga se napaja više od polovine potrošača na području Sokoca, što nam je bio prioritet”, rekao je Vasković.

On je dodao da su trenutno bez struje i sela Vrapci, Babine i Palež.

Na dalekovodu Žljebovi bez struje su potrošači u selima Košutica, Margetići, Preljubovići, Žljebovi, Ladovići i Mičivode.

Vasković je rekao da je na dalekovodu Unis jutros otklonjen kvar na pet trafostanica i da su trenutno bez struje samo potrošači u selima Bijela Voda i Gazije.

On kaže da su ekipe na terenu od ranih jutarnjih časova i da će učiniti sve da struja do kraja dana dođe do svakog potrošača. (Fena/Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,