Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Olakšani uslovi za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu

Preuzmite sliku

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, jednoglasno je donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati privreda u BiH.

Izmjenama i dopunama Odluke propisuje se da stranci mogu ući u BiH ukoliko na graničnom prelazu predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-KoV-2, ne stariji od 48 sati ukoliko dolaze iz zemalja Evrope, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prelaz BiH.

Takođe, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je vakcinisanje sa dvije doze vakcine protiv Kovida-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prelaz, odnosno da je lice vakcinisano jednom dozom prije 14 i više dana od dolaska na granični prelaz, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi.

Dozvoljen je i ulazak u BiH strancu sa potvrdom ljekara da je prebolio bolest Kovid – 19 u periodu od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prelaz BiH.
Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, pod uslovom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

Takođe, bez ispunjavanja ovih mjera mogu ući i stranci, državljani Republike Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo prema spisku osoba koji će Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviti Graničnoj policiji BiH.
Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u „Službenom glasniku BiH“.

Podsjećamo da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, između ostalog, omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o vakcinisanju, odnosno o preboljeloj bolesti Kovid-19.

Savjet ministara BiH uz osam glasova za i dva protiv nije donio Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o vizama, kao ni Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki.

O ovim odlukama Savjet ministara BiH će se izjasniti ponovo u drugom krugu glasanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,