Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

OHR: Podržavamo investicije, ali svi akti moraju biti u skladu sa Ustavom BiH

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini podržava direktne investicije koje će podržati ekonomski rast BiH i prosperitet građana, ali svi poduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti u skladu s Ustavom BiH i odluka Ustavnog suda BiH, kazali su  iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Komentirajući polaganje kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini, iz OHR-a su podsjetili i na odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj se vode smatraju državnom imovinom.

“Visoki predstavnik podsjeća da je u svojoj prethodnoj praksi Ustavni sud BiH utvrdio da se vode kao javna dobra smatraju državnom imovinom, a da to, kao i u slučaju susjednih i drugih država, uključuje i ‘kopnene vode’, te da bi odluke u vezi sa državnom imovinom trebale da se donose na nivou države BiH, s obzirom da država BiH ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine”, navode u OHR-u.

Podsjećaju da se “pred Ustavnim sudom BiH nalazi zahtjev koji se odnosi za planiranu izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Drini” i da to “treba uzeti kao relevantan faktor u nastavku gradnje Hidroelektrane “Buk Bijela” na rijeci Drini, uključujući aktivnosti planirane za danas – sve dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku”.

 • OHR podsjeća da svi poduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti u skladu s Ustavom BiH, koji kaže da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštivati, navodi se u stavu OHR-a.

  U Foči je u ponedeljak 17. maja položen kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk-Bijela na rijeci Drini, čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i Republike Srpske u iznosu 220 miliona eura.

  Izgradnja HE Buk-Bijela je pred Ustavnim sudom BiH nakon što su krajem prošle godine 24 parlamentarca pokrenula postupak, tražeći od te pravosudne institucije da stavi van snage odluku Republike Srpske o davanju koncesije za izgradnju hidroelektrana na Gornjoj Drini.

  U apelaciji je navedeno kako odluke u vezi s državnom imovinom poput rijeka na međunarodnim granicama mogu biti donijete isključivo na nivou BiH.

  Izgradnju hidroelektrane Buk-Bijela će zajedno finansirati Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske u iznosu od oko 220 miliona eura.

  U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem “Gornja Drina” Elektroprivreda Srbije imaće udio od 51 posto, a Elektroprivreda RS 49 posto.

  Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri hidrocentrale, Buk Bijela, Foča i Paunci. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,