Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oglasili se američki i bh. generali: Utiču li Dodikove najave o ukidanju OSBiH na funkcionisanje domaće vojske

Preuzmite sliku

Uprkos najavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će povući saglasnost, između ostalog, na formiranje Oružanih snaga BiH i da će uspostaviti entitetsku vojsku, OSBiH normalno rade svoj posao.

Takav zaključak se može izvući iz izjave zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajora Ivice Jerkića.

– Jedinstvene OSBiH su u potpunosti posvećene izvršenju svojih misija. Trenutno 698 naših vojnika osigurava 84 lokacije u BIH, osam naših pripadnika je u Africi u međunarodnim misijama, preko 30 naših timova vrši deminiranje, veliki broj naših vojnika radi na uređenju skladišta  i generalno na čuvanju sigurnosti, izjavio je Jerkić, odgovarajući na pitanje da li su Dodikove najave uticale na odnose i djelovanje u Oružanim snagama BiH.

Na navedene Dodikove najave osvrnuo se i komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi generalmajor David Tabor.

– Mogu reći da će Vojska SAD-a i NATO snage nastaviti da pružaju podršku jedinstvenoj BiH, kao i podršku miru i stabilnosti u BiH, kazao je Tabor.

Inače, generali Jerkić i Tabor su se sastali kako bi razgovarali o saradnji OSBiH i američke vojske u oblasti vojno civilnog partnerstva, te u vezi sa uspostavom vojnog medicinskog centra OSBiH, koji će imati zadatak da promoviće aktivnost bh. vojske. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje