Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, čeka nas vruće i suho ljeto

Preuzmite sliku

Meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu dugoročnu prognozu za nadolazeće ljeto u Evropi.

U svojim prognozama Severe Weather koristi tri modela – ECMWF, UKMO i CFSv2. Razdoblje prognoze na koje se SWE usredotočio u svim modelima je juni, juli, august. Čini se da nas čeka jako vruće i suho ljeto.

ECMWF model

ECMWF model se često naziva najpouzdanijim modelom u kategoriji dugoročnih prognoza. Iako dugoročne prognoze, posebno one koje se odnose na razdoblje o nekoliko mjeseci unaprijed, nisu potpuno pouzdane, ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

U cijeloj južnoj i centralnoj Evropi očekuje se iznadprosječno toplo vrijeme, dok se na sjeveru Evrope očekuju temperature blizu prosjeka, možda nešto niže. To će područje biti pod uticajem niskotlačnog sistema. Na većem dijelu kontinenta ipak se očekuje puno toplije vrijeme od uobičajenog za ljeto.

Prema ECMWF modelu, u BiH kao i u Hrvatskoj se tokom cijelog ljeta očekuju puno više temperature od prosjeka, i to između 1 i 2 Celzijeva stepena više.

Što se tiče količine padalina, diljem Evrope očekuje se puno manje padalina od prosjeka, osim na sjeveru kontinenta.

UKMO model

UKMO model je model meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva. I prema tom modelu Evropa će imati toplije od uobičajenih uslova na većem dijelu kontinenta. Intenzitet se smanjuje prema sjeveru, gdje se povećava uticaj zone niskog pritiska.

Što se tiče oborina, nad krajnjim sjeverom Evrope u zoni niskog pritiska prevladavat će normalni do vlažniji uslovi. No očekuje se da će ostatak kontinenta biti prilično sušniji od uobičajenog. U srednjoj Evropi postoje neutralna područja, što upućuje na vjerovatno aktivnu sezonu oluja. Većina oborina ljeti dolazit će od oluja.

I prema ovom modelu BiH očekuju iznadprosječne temperature, i to između 0.5 i 1 Celzijev stepen. Očekuje se i oko 40-50% manje padalina od prosjeka. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,