Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Obilježena deveta godišnjica od terorističkog napada u Bugojnu

Teroristički akt u Bugojnu, koji se dogodio na današnji dan prije devet godina, ostavio je trajan pečat u novijoj historiji tog grada i posljedice koje se ne ničim ne mogu nadoknaditi.

Ovo je poručeno danas iz Bugojna gdje je, na prigodan način, obilježena još jedna godišnjica terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno, u kojem je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, a teško povrijeđena policajka Edina Hindić.

Lakše povrede zadobilo je tada šest policijaca, dok je na objektu Policijske uprave Bugojno, okolnim zgradama i vozilima na obližnjim parkinzima, pričinjena velika materijalna šteta.

U znak sjećanja na ovaj događaj, brojne policijske, općinske i delegacije s viših nivoa vlasti položile su cvijeće i odale počast stradalom policajcu Tariku Ljubuškiću ispred spomen-ploče u holu Policijske stanice Bugojno, u parku kod policijske zgrade, te na mezarju u Jakliću.

– Poručujemo Tarikovoj porodici da nisu sami, i da suosjećamo s njima. Zahvaljujući izuzetnoj profesionalnosti policijskih službenika Policijske uprave Bugojno, izvršilac terorističkog napada je uhapšen, izveden pred lice pravde, i osuđen – kazao je u obraćanju prisutnima portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srednje-bosanskog kantona Hasan Hodžić.

Po njegovim riječima, obilježavanjem devete godišnjice terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu poslana je jasna poruka o spremnosti policije da se suprostavi i najvećim izazovima današnjice.

– Ovo je još jedna opomena svima nama da borba protiv nasilja nikada ne smije prestati i da policijski službenici moraju biti u potpunosti spremni da poduzmu sve što je u njihovoj moći da osiguraju mir i stabilnost na području našeg kantona – istaknuo je.

Uime Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, medijima se obratio savjetnik ministra Senad Hasanspahić.

– Ovo je dokaz da se tragični događaj nije zaboravio, i da načelnik i policija rade sve da poboljšaju stanje u općini, kada je u pitanju kompletan život građana. Također, raduje me da smo na sastanku u kancelariji načelnika Policijske uprave Bugojno saznali da se vodi računa o porodici poginulog policajca – naglasio je.

Optuženi za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu Haris Čaušević Oks je proglašen krivim za krivično djelo “terorizam”, te pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 35 godina. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje