Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilježena 74. godišnjica Bitke na Sutjesci: Pravda uvijek mora pobijediti

Preuzmite sliku

U Dolini heroja na Tjentištu obilježena je 74. godišnjica Bitke na Sutjesci, jedne od najznačajnijih u Drugom svjetskom ratu, javlja Anadolija.

Vijence sa cvijećem na spomen-kosturnicu s tijelima 3.301 borca, učesnika bitke, položile su brojne delegacije saveza antifašista, udruženja Josip Broz Tito i drugih asocijacija iz zemalja bivše Jugoslavije. Tokom njemačke ofanzive “Švarc” na Sutjesci je u maju i junu 1943. godine poginulo više od 7.000 partizana, koji su se uspjeli probiti iz obruča višestruko brojnijeg neprijatelja.

Omer Maslo iz Jablanice jedan je od preživjelih učesnika bitke.

“Rođendan mi je danas. Rođen sam 1928. Teški, slavni i ponosni dani moje mladosti. Ne žalim što sam bio u stroju Josipa Broza. Ponosan sam i moji su unuci ponosni”, kaže Maslo, koji je u partizanskim jedinicama dobio nadimak Mali.

Šemso Aljić iz Sarajeva bio je među stotinama antifašista iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore koji su kraj monumentalnog spomenika na Tjentištu odali počast poginulima i ponovili da fašizam, koji se i danas budi, ne može pobijediti.

“Dobio sam ovdje duplu snagu. Kad ujutro ustajem pitam se mogu li ustati, ali kad mi na um padne da treba ići na Sutjesku, podsjetiti se herojske borbe naših boraca u Drugom svjetskom ratu ništa mi nije teško. Borba na pravednom putu uvijek pobjeđuje. Ovo se ne smije zaboraviti, ovo mlađi moraju dobro proučavati, da imaju za svoju budućnost, da znaju da pravda uvijek mora pobijediti”, rekao je Aljić.

I ovaj put godišnjicu Bitke na Sutjesci savezi antifašista iz BiH obilježili su odvojeno. Prije sedam dana godišnjica slavne bitke obilježena je u organizaciji Vlade RS.

“Pravi antifašisti su pomireni. Ovdje je u pitanju samo što su tu organizaciju u RS stavili pod kontrolu oficijelne vlasti RS na čelu sa Dodikom. Što ih oni, kao institucija, finansiraju i što im oni određuju njihov način djelovanja. Ne možemo da prihvatimo obilježavanje s njima jer oni u tim prilikama isključivo ističu srpski antifašizam, srpski doprinos u borbi, umanjujući na neki način značaj drugih. A ovdje imate obilježje sa kojeg se vidi da je u Bici na Sutjesci učestvovalo najviše brigada iz Hrvatske, pa BiH, a tek onda iz Srbije. Vjerujem da će se to kad-tad ujediniti i zajednički djelovati”, pojašnjava Mustafa Polutak, član SABNOR-a BiH.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Sutjesci proteklo je u znaku zastava država nastalih raspadom Jugoslavije, ali i onih bivše države, a učesnici su nosili Titove slike, partizanske kape i uniforme. Prisutne su pozdravili predstavnici saveza antifašista iz regiona uz poruku da se ne treba dozvoliti rehabilitacija domaćih izdajnika i saradnika okupatora koja je u nekim državama u toku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje