Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obilježena 30. godišnjica formiranja Samostalne manevarske čete Kozlovac u Tuzli

Preuzmite sliku

Polaganjem cvijeća i odavanjem pošte ispred spomen-obilježja na tuzlanskom Skveru, pripadnici Samostalne manevarske čete Kozlovac, pripadnici Armije R BiH, predstavnici Gradskog vijeća Tuzla i drugih udruženja, obilježili su 30. godišnjicu od formiranja pomenute čete koja je 1992. godine proglašena za najbolju pod zastavom Drugog korpusa Armije R BiH.

– Kroz Samostalnu manevarsku četu Kozlovac prošlo je oko 300 boraca od kojih je stotinjak teže ili lakše ranjeno. Na žalost sa nama više nije 40-ak naših saboraca koji su položili svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine. U jednoj akciji nestao je naš borac Osman Djedović i do danas ga nismo pronašli. Samostalna manevarska četa Kozlovac je više puta odlikovana, a proglašena je najboljom 1992. godine od svih četa u Drugom korpusu Armije R BiH – kaže Omer Isović, pripadnik Samostalne manevarske čete Kozlovac.

Građani naselja Kozlovca i Kojšina odigrali su veoma važnu ulogu u aprilu 1992. godine kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu i kada su već počinjeni monstruozni zločini u Podrinju.

– Mi smo gledali kako se ispred naših kuća kopaju rovovi jer je Kozlovac, za one koji ne znaju, uzvišenje iznad Tuzle. Gledali smo rezerviste kako dolaze, kako se ponašaju i šta govore. Bio je to alarm, pa smo već u aprilu organizovali straže u našim naseljima. Ključnu ulogu odigrali smo u trenutku kada smo provalili u magacine Teritorijalne odbrane i uzeli naoružanje koje je bilo namijenjeno za Tuzlu. S tim oružjem Tuzla se uspješno odbranila – kaže Muradif Salkić, posljednjih komandant Samostalne manevarske čete Kozlovac.

Prije Salkića komandanti Samostalne manevarske čete Kozlovac su bili: Adnan Čorhodžić, Mujo Avdić i Edin Altumbabić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje