Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Novi serijal na FTV-u autorice Elme Kazagić: “Moskva – Balkan”

Preuzmite sliku

Da li Titovo “NJET” Staljinu iz 1948. odjekuje i sada? Zašto je Rusima smetala petokraka jugoslovenskih partizana? Koji su jugoslovenski oficiri postali izdajnici? Šta bi danas imali da nije bilo Golog otoka? Na sve odgovaraju sagovornici Federalne TV u prvoj epizodi novog dokumentarnog serijala Moskva – Balkan čija je autorka Elma Kazagić.

Kroz četiri epizode serijal nas od ’48. godine do sadašnjosti vodi svjedočenjima o stalnim stremljenjima Rusije da ostvari što jači utjecaj na Balkan, koristeći crkvu, političare, ratne plaćenike, motoriste, poligone za vojne obuke, od doba Carske Rusije, preko SSSR-a do Rusije koja je granatama zasula Ukrajinu.

O ključnim rusofilima na Balkanu, o ulogama Ruske i Srpske pravoslavne crkve, pogotovo o državnom udaru u Crnoj Gori i pokušaju atentata na crnogorskog vođu, o tadašnjim razgovorima sa Aleksandrom Vučićem, saznajemo iz prve ruke, od predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića. O razgovorima unutar svojih partizanskih porodica nakon Rezolucije Informbiroa, ali o najbližim srodnicima koji su završili na Golom otoku kazivat će nam bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i priznati srbijanski književnik Filip David. O Rusima, ratnim plaćenicima koji su bili na kotama iznad Sarajeva, Goražda, Višegrada, Olova, svjedoče najbolji dokumenti, njihovi snimci sa bosanskih planina, a istraživači zločina u BiH o kozacima koji se pojavljuju u BiH 1992., pa u Crnoj Gori 2006.

 • Za Moskva – Balkan o svojim susretima sa Putinom svjedoči bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Vesna Pusić, nekada ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske, o ljutnji ruskog ministra Lavrova na putu prema jednom od dvoraca usred Ukrajine. Tada nije bilo govora o pljačkama imovine bh. i srbijanskih građana kroz sumnjive prodaje vojvođanske nafte i rafinerije Brod Rusima. Niko nije spomenuo u Srbiji ni čudnu kupovinu ruskih aviona koji su stigli vozom, a ne zrakom, niti lagane ulaske ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu na hrvatsko primorje. Rasvjetlit će to u ovom serijalu Nenad Čanak, Jelica Kurjak, Svetlana Cenić, Esad Bajtal, Šeki Radončić, Sonja Biserko, Andrej Nikolaidis, Ivo Goldstein, Živko Andrijašević, Ermin Kuka, Predrag Bošković, Semir Mujkić, Mašenjka Bačić, Saša Paparella, Filip Švarm i drugi sagovornici ovog doba i prošlog čija svjedočenja nam daje arhiv.

  Ekipa je snimala na brojnim lokacijama od Istre preko Sarajeva do Ulcinja. Uz Elmu Kazagić serijal, u najužem smislu, potpisuju i snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj, montažer Jasmin Nalo.

 • “Snimali smo širom Balkana i ponovno učili. Krenuli smo od Istre i Buzeta, pa Zagreb, Split, Sarajevo,Novi Sad, Beograd, Podgorica, Bar, Ulcinj… Snimili brojne razgovore, dobili i pregledali mnoštvo arhivske građe, stvorili novi dokumentarni serijal Moskva Balkan. Svaki od razgovora dao nam je novo shvatanje. Svaki pređeni kilometar, a baš ih se nakupilo , donio je i ono što se ne vidi, ali emocijom bude ugrađeno u dokumentarac, priče mještana ovih gradova koje smo slušali mimo snimanja i koje su nam rekle da su ljudi našeg regiona izvanredno svjesni neizvjesnosti u Evropi opterećenoj ratom u Ukrajini. Ne dotiče nas, čini nam se, a dotiče itekako. Razmišljanjem da smo do jučer to bili mi, shvatanjem da nijedna imperijalistička težnja i dalje nije daleko od Balkana i traje decenijama, razumjevanjem da nam je dosta tuđih htjenja. Četiri epizode ćete imati priliku vidjeti. U prvoj ćete čuti i „…A da nije bilo Golog otoka, davno bi mi bili pod ruskom šapom”. Reći će to cjenjeni profesor Esad Bajtal Ostalo je na vama, da pogledate.Uživala sam radeći s mojim kolegama i iskreno im se zahvaljujem što su mi, uz moje najbliže, najjača podrška u ovakvim projektima. S njima stigneš nezamislivo. Posebni su to drugovi”, istakla je autorica Elma Kazagić.

 • Prva epizoda starta 8.decembra u Dokumentarnom četvrtku i kazuje ko se zapitao “Da li će Tito preživjeti” i kako je Žukov izbjegao Staljinovu ruku?

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,