Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nijedan od kandidata za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma nema većinu

Preuzmite sliku

Niko od troje predloženih kandidata za dopredsjedavajućeg nije dobio potrebnu većinu glasova u nastavku konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Poslanički klub stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH predlagao je za tu funkciju Mladena Boškovića, Klub Demokratska fronta – Građanski savez Maru Đukić za dopredsjedavajuću iz reda hrvatskog naroda, a Klub Naše stranke Sabinu Ćudić iz reda ostalih naroda za jednu od dvoje dopredsjedavajućih Doma.

Ove prijedloge predočila je na sjednici odgovarajuća privremena komisija, a nedugo potom, prije glasanja, iz Kluba stranaka predvođenih HDZ-om prigovoreno je da prijedlog DF-a da Mara Đukić bude dopredsjedavajuća iz reda Hrvata predstavlja daljnje negiranje izborne volje hrvatskog naroda. Na to je Alma Kratina, predsjedavajuća Kluba DF-a, kazala da su na proteklim općim izborima u BiH birali građani.

Nastavak konstituirajuće sjednice održava se danas nakon što je novembra prošle godine održan njen prvi dio, kada je za predsjedavajućeg Predstavničkog doma imenovan Elvir Karajbić iz Socijaldemokratske partije BiH. To imenovanje je obavljeno bez prisustva poslanika Stranke demokratske akcije i HDZ-a, koje su napustile novembarsko zasjedanje u toj fazi.

Njihovi poslanici prisustvuju današnjem nastavku, kao i druge stranke koje su osvojile mandate za ovaj nivo na općim izborima održanim u Bosni i Heregovini oktobra prošle godine.

Osim dvoje dopredsjedaajućih Doma, potrebno je imenovati i parlamentarna radna tijela u novom mandatu, da bi se prosec konstituiranja smatrao potpuno završenim. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje