Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nije postignut dogovor u vezi formiranja Vlade FBiH

Preuzmite sliku

Sastanak koji je danas održan u Sarajevu s ciljem postizanja dogovora u vezi formiranja Federalne vlade i raspodjele ministarskih pozicija završen je oko 17.30 sati, međutim, dogovor nije postignut.

Sastanku su prisustvovali čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Demokratske fronte (DF), koji su samo 20-ak minuta nakon početka nezadovoljni napustili ovaj skup.

Nismo uspjeli doći do dogovora što se nas tiče, SDA je spremna da izađe HDZ-u BiH u susret kada je u pitanju broj ministarstava, to je šest pozicija, a od nas se očekuje da idemo na četiri pozicije – istakao je Komšić, te dodao da je DF uradio puno ustupaka kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH i da su, kako je dodao, uzaludno očekivali da se poštuje njihov izborni rezultat.

Naglasio je da je ta stranka spremna podržati tzv. ”manjinsku vladu”, te da će glasati i za taj oblik samo da Federacija BiH dobije vlast.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je kazao da je iznenađen Komšićevom odlukom te da se nada da će se predomisliti i da će se vratiti u koaliciju.

Nadamo se da će Komšić promjeniti mišljenje i da je ovo uradio iz afekta. Svima nam je u interesu da se formira Vlada. Vidjet ćemo šta ćemo dalje raditi – rekao je Izetbegović novinarima poslije sastanka.

Dodao je da SDA radi svoj posao i da će završiti ono što je počela.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da će već od sutra biti planirano kako dalje.

Kroz stranačka tijela ćemo vidjeti kako dalje – istakao je Čović.

Najavio je da će utorak ponovo sjesti i dogovarati u vezi formiranja Vlade.

Zadnji rok nam je 11. mart, a ja bih ostavio prostora da već sutra zauzmemo stavove pa da se u utorak dogovorimo – istakao je Čović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje